Oho! Rikkaiden Kauniainen vastustaa pummilla matkustavien ankarampaa sakottamista

Kuvituskuva

Helsingin seudun kunnat ovat täysin eri mieltä siitä, pitäisikö joukkoliikenteen tarkastusmaksu nostaa 80 eurosta 100 euroon ensi vuonna. Tarkastusmaksua on viimeksi nostettu yli kymmenen vuotta sitten.

Espoo ja kehyskunnat kannattavat tarkastusmaksun korottamista. Helsinki ja Kauniainen vastustavat. Vantaa asettuu sovittelijan rooliin ja ehdottaa, että tarkastusmaksu nostetaan vain 90 euroon.

Kauniaisten kaupunki on perustellut kantaansa paljon yksityiskohtaisemmin ja perusteellisemmin kuin muut Helsingin seudun kunnat. Esimerkiksi Espoon kaupunki tyytyy vain toteamaan, että Espoo puoltaa HSL-kuntayhtymän ehdotusta tarkastusmaksun korottamisesta 100 euroon.

Kauniaisten mielestä nykyinen 80 euron tarkastusmaksu on riittävä, eikä ole luultavaa, että liputta matkustettaisiin liian alhaisen tarkastusmaksun takia.

-Tarkastusmaksun tason on myös oltava kohtuullinen suhteessa muihin, esimerkiksi pysäköintivirhemaksun suuruuteen, kerrotaan kaupunginhallituksen lausunnossa.

Kauniainen on usein rankattu Suomen rikkaimmaksi kunnaksi asukkaiden tulotason perusteella.

Kauniainen on lausunut tarkastusmaksun korotusesityksestä samalla tavalla vuosina 2012-2017, kun maksuun on ehdotettu korotusta.

-Kaupungin kanta edelleen on, että matkalippujen tarkastustoiminnan ainoa tavoite tulee olla liputta matkustamisen väheneminen.

Kauniaisten kaupunginhallitus on myös huolissaan siitä, että joillekin matkustajille määrätään turhaan tarkastusmaksu.

-Liputta matkustamisen tavoitteeseen pääsyä pitää helpottaa satunnaisellekin matkustajalle selkeällä informaatiolla ja helppokäyttöisellä lipunmyyntijärjestelmällä, jotta perusteettomia tarkastusmaksuja ei lankea matkustajille, jotka eivät tunne järjestelmää ja eivät ole osanneet hankkia lippua.

-Myös liikennevälineissä tulee olla mahdollisuus hankkia lippu, joko automaatista tai lähimaksamiseen perustuvalla järjestelyllä, Kauniaisten lausunnossa todetaan.

HSL on viime vuosina lakkauttanut lipunmyynnin lähijunissa ja raitiovaunuissa. Lippujen osto saattaa vaikeutua ensi vuonna, kun Helsingin seudun joukkoliikenteessä siirrytään uuteen vyöhyke- ja lippujärjestelmään.

Helsingin kaupungin mielestä tarkastusmaksun korottaminen 100 euroon ei ole perusteltua, koska laissa on määritelty, että joukkoliikenteen tarkastusmaksun suuruus saa olla enintään 40 kertaa niin suuri kuin alueensa alin aikuisten kertamaksu.

-Nykyisin halvimman kertalipun voi ostaa mobiililaitteella tai matkakortilla. Tällöin tarkastusmaksu voisi olla HSL-alueella korkeintaan 88 euroa, kerrotaan Helsingin lausunnossa.

Kuntien lausunnot on annettu HSL:n talousarvioehdotukseen. HSL:n poliittinen hallitus päättää ensi vuoden tarkastusmaksusta ja lippujen hinnoista kokouksessaan 30. lokakuuta.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.