Vantaa vastustaa joukkoliikenteen 100 euron tarkastusmaksua – ehdottaa 90 euroa

Kuvituskuva

Helsingin seudun kunnat ovat täysin eri mieltä siitä, pitäisikö joukkoliikenteen tarkastusmaksu nostaa 80 eurosta 100 euroon ensi vuonna. Tarkastusmaksua on viimeksi nostettu yli kymmenen vuotta sitten.

Espoo ja kehyskunnat kannattavat tarkastusmaksun korottamista. Helsinki ja Kauniainen vastustavat. Vantaa asettuu sovittelijan rooliin ja ehdottaa, että tarkastusmaksu nostetaan vain 90 euroon.

-Tarkastusmaksun määrä voi olla 40 kertaa alin yleinen kertalipun hinta. Tarkastusmaksu on ollut vuodesta 2007 alkaen 80 euroa. Vuonna 2019 tarkastusmaksua esitetään korotettavaksi 100 euroon. Vantaan kaupunki katsoo, että tarkastusmaksun korotus tulisi toteuttaa maltillisempana 90 euron suuruisena, kerrotaan Vantaan kaupungin lausunnossa HSL-kuntayhtymälle.

Kehyskunnista Kerava ja Tuusula kannattavat 100 euron tarkastusmaksua pummilla matkustaville.

-Kerava ei vastusta tarkastusmaksun korottamista koska nykyisen tarkastusmaksun taso suhteessa lähiseutu 3 -lipun hintaan on alhainen. Tarkastusmaksun korottaminen myös alentaisi liputta matkustamisen mielekkyyttä, kirjoitetaan Keravan kaupungin lausunnossa.

Helsingin kaupungin mielestä tarkastusmaksun korottaminen 100 euroon ei ole perusteltua, koska laissa on määritelty, että joukkoliikenteen tarkastusmaksun suuruus saa olla enintään 40 kertaa niin suuri kuin alueensa alin aikuisten kertamaksu.

-Nykyisin halvimman kertalipun voi ostaa mobiililaitteella tai matkakortilla. Tällöin tarkastusmaksu voisi olla HSL-alueella korkeintaan 88 euroa.

Helsingin mielestä joukkoliikenteen tarkastusmaksua ei myöskään tulisi nostaa suuremmaksi kuin autojen pysäköintivirhemaksua. Pysäköintivirhemaksu on Helsingissä maksuvyöhykkeestä riippuen 60 eurosta 80 euroon.

-Toisin kuin liputta matkustamisesta, väärästä pysäköinnistä voi aiheutua haittaa tai vaaraa myös kolmansille osapuolille.

Kuntien lausunnot on annettu HSL:n talousarvioehdotukseen. HSL:n poliittinen hallitus päättää ensi vuoden tarkastusmaksusta ja lippujen hinnoista kokouksessaan 30. lokakuuta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.