Lukukoirat nauttivat lukutuokioista: Koiran huomio on koko ajan lukijassa

Ison Omenan kirjaston lukukoira Ella on suorittanut diplomityönsä viime syksynä.

Espoossa työskentelee useita lukukoiria. Lukukoirat ovat siis koulutettuja koiria, jotka pystyvät kuuntelemaan rauhallisesti ääneen lukevaa lasta tai aikuista. Esimerkiksi Tapiolan ja Ison Omenan kirjastoista voi tiedustella itselleen 15 minuutin lukutuokiota lukukoiran kanssa.

– Lukukoira ei arvostele lukijaa ja hänen huomionsa on koko ajan lukijassa. Lukukoira rentouttaa lukijaa ja luo rauhallisen ilmapiirin ympärilleen. Kyseessä voi olla  lapsi, jolla on vaikeuksia lukemisessa kuten esimerkiksi lukihäiriö tai änkytystä. Kyseessä voi myös yhtä hyvin olla lapsi, joka haluaa lukea ääneen, koska hän nauttii siitä, Camilla Åhlberg Ison Omenan kirjastosta kertoo.

– On lapsia ja myös aikuisia, jotka pelkäävät koiria. On todettu, että lukukoira voi poistaa tällaisen pelon, Camilla lisää.

Lukukoirat ovat Suomessa jo melkein arkea. Tapiolan kirjastossa lukuterapiakoira Börje on toiminut jo useita vuosia. Börjen emäntä, kirjastonhoitaja Raisa Alameri-Sajama on lukukoiratoiminnan uranuurtaja Suomessa. Miten lukukoiria oikein koulutetaan?

– Lukukoiria koulutetaan Suomessa esimerkiksi Kenneliliiton järjestämillä kursseilla. Kuuluisa Börje on R.E.A.D (Reading Education Assistance Dogs) lukuterapiakoira. Tämä on amerikkalainen ei-kaupallinen järjestö, joka järjestää etäopiskelua koirille. Börje on luultavasti ainoa koira Suomessa joka on läpäissyt nämä opinnot, Camilla kertoo.

Toinen lukukoira Espoossa on Venla, myös hän pääsääntöisesti työskennellyt Tapiolan kirjastossa.

– Tämä toiminta on hieno ja aika ainutlaatuinen vaikkakin lukukoiria on jo ollut Suomessa aika monta vuotta, Camilla toteaa.

Espoon lukukoiratiimin tuorein jäsen on lukukoira Ella, joka suoritti diplomityönsä viime syksynä. Sen jälkeen Ella on työskennellyt lukukoirana Ison Omenan kirjastossa.

– Ella työskentelee meillä noin kolmen viikon välein iltaisin. Olemme hyvin iloisia Ellasta täällä Ison Omenan kirjastossa, Camilla summaa.

Lukuajan voi tilata soittamalla kirjastoon. Yhteystiedot löytyvät kirjaston Helmet-sivuilta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.