Kirjastojen e-aineistojen käyttö on hurjassa nousussa

Kirjastojen e-aineistojen käyttö on kivunnut vuonna 2020 ennätyslukemiin. Kuva: Satu Haavisto / Helsingin kaupunki.

Kirjastojen e-aineistojen käyttö on kivunnut vuonna 2020 ennätyslukemiin. Niihin on siivittänyt korona-ajan poikkeusolot, mutta nouseva trendi on ollut nähtävillä jo vuodesta 2014 saakka.

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoissa e-lehtien käyttö lisääntyi vuonna 2020 hurjat 118 prosenttia, e-äänikirjojen käyttö 41 prosenttia ja e-kirjojen käyttö 20 prosenttia.

– Koronavuosi on selvästi lisännyt suomalaisten kiinnostusta kirjastojen e-aineistoja kohtaan. Niitä on kuitenkin lainattu yhä enenevässä määrin jo viimeisen kuuden vuoden ajan, ja olen vakuuttunut, että kehitys jatkuu saman suuntaisena koronatilanteesta huolimatta. Siksi tarve tasa-arvoiselle ja helppokäyttöiselle yhden luukun e-kirjastolle on suuri. Hankkeen onnistuminen määrittelee, millaisia kirjastojen kokoelmat tulevat olemaan 20 vuoden päästä, kertoo kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri Helsingin kaupunginkirjastosta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kirjastojen digimediahanke tähtää yhteen digitaaliseen kirjastoon, jonne kaikilla on yhtäläinen pääsy, ja jota niin kirjastojen käyttäjien kuin niiden työntekijöiden on helppo käyttää.

Sen lisäksi, että kirjastojen e-aineistojen käyttö on lisääntynyt, myös digitaalisten kirjojen ja lehtien tarjonta lisääntyy huimaa vauhtia. Kirjastojen pitää pystyä tarjoamaan niitä asiakkailleen nykyistä helpommin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.