Kirjastojen e-aineistojen käyttö on hurjassa nousussa

Kirjastojen e-aineistojen käyttö on kivunnut vuonna 2020 ennätyslukemiin. Niihin on siivittänyt korona-ajan poikkeusolot, mutta nouseva trendi on ollut nähtävillä jo vuodesta 2014 saakka.

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoissa e-lehtien käyttö lisääntyi vuonna 2020 hurjat 118 prosenttia, e-äänikirjojen käyttö 41 prosenttia ja e-kirjojen käyttö 20 prosenttia.

– Koronavuosi on selvästi lisännyt suomalaisten kiinnostusta kirjastojen e-aineistoja kohtaan. Niitä on kuitenkin lainattu yhä enenevässä määrin jo viimeisen kuuden vuoden ajan, ja olen vakuuttunut, että kehitys jatkuu saman suuntaisena koronatilanteesta huolimatta. Siksi tarve tasa-arvoiselle ja helppokäyttöiselle yhden luukun e-kirjastolle on suuri. Hankkeen onnistuminen määrittelee, millaisia kirjastojen kokoelmat tulevat olemaan 20 vuoden päästä, kertoo kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri Helsingin kaupunginkirjastosta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kirjastojen digimediahanke tähtää yhteen digitaaliseen kirjastoon, jonne kaikilla on yhtäläinen pääsy, ja jota niin kirjastojen käyttäjien kuin niiden työntekijöiden on helppo käyttää.

Sen lisäksi, että kirjastojen e-aineistojen käyttö on lisääntynyt, myös digitaalisten kirjojen ja lehtien tarjonta lisääntyy huimaa vauhtia. Kirjastojen pitää pystyä tarjoamaan niitä asiakkailleen nykyistä helpommin.