Kauniainen ja Espoo ovat Suomen keveimpiä verottajia

Kuvituskuva

Vuonna 2022 Manner-Suomen kireimmin tuloja verottava kunta on Halsua ja kevein verottaja Kauniainen.

Halsualla keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat tuloistaan veroja ja veronluonteisia maksuja vajaat 27 900 euroa vuodessa. Ero on yli 5 100 euroa Kauniaisiin nähden. Luku sisältää kunnallisveron, kirkollisveron sekä valtion tuloveron, yleisradioveron ja palkansaajan sosiaalivakuutusmaksut. Luku ei sisällä kiinteistöveroja.

Vertailun tiedot selviävät Veronmaksajain Keskusliiton vuoden 2022 kuntaverovertailusta.

Halsuan ohella muita kireän ansiotuloverotuksen kuntia vuonna 2022 ovat Kaskinen, Ylivieska, Karijoki ja Veteli.

Keveimpiin verottajiin kuuluvat Kauniaisten ykköspaikan jälkeen listan jaetulla toisella sijalla olevat Espoo ja Helsinki. Niiden jälkeen kevyimmät verottajat ovat Eurajoki ja Kustavi.

Espoossa keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat tuloistaan 711 euroa enemmän veroja ja veronluonteisia maksuja kuin Kauniaisissa.

Manner-Suomen maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Etelä-Savossa.

– Muutokset kuntien kunnallisveroprosenteissa olivat poikkeuksellisen vähälukuisia vuodelle 2022. Vaikuttaisi, ettei ensi vuonna voimaan tuleva sote-uudistus saanut kuntia korottamaan veroprosenttejaan varmuuden varalta, arvioi selvityksen tehnyt Veronmaksajien Keskusliiton ekonomisti Janne Kalluinen tiedotteessa.

Kuluvalle vuodelle tuloveroprosenttiaan kiristäneen 16 kunnan joukkoon lukeutuvat esimerkiksi Kotka ja Nakkila. Keventäjiä oli 12, muun muassa Rauma ja Savonlinna.

Suurin kunnallinen tuloveroprosentti on tänäkin vuonna 23,50, jota sovelletaan Halsualla. Alin tuloveroprosentti 17,00 on Kauniaisissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.