Jättiuudistus on käynnistynyt: ”Nyt on vihdoin Espoon Keskuksen vuoro”

Espoon Keskuksen jättiuudistuksessa on otettu lähtölaukaus. Espoon kaupunki on aloittanut Vaakunatorin rakentamisen Espoon kaupungintalon edustalla ja viereisellä tontilla yksityinen asuntorakennuttaja Hausia Oy on käynnistänyt asuntojen toteuttamisen.

-Käytännössä alueen ensimmäinen uudisrakennuskohde on nyt lähtenyt rakenteille. On erittäin tärkeää kaikille espoolaisille, että tämä alue kehittyy, sanoo Hausia Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Marjo KokkoKiviluoma.

-Me olemme innoissamme, että saamme olla mukana tässä lähtölaukauksessa ja yleensäkin Espoon Keskuksen kehittämisessä. Hausia Oy on espoolainen rakennusliike ja toimimme Espoossa.

Espoon Keskuksen mittavan uudistushankkeen ensimmäiseen asuinkerrostaloon, Asunto Oy Kaupunginpuiston Introon valmistuu helmikuuhun 2020 mennessä 73 asuntoa. Katutasoon tulee liiketiloja.

-Rakennustyömaalla tehdään parhaillaan paalutustöitä, joista suurin osa on tehty. Raudoitus alkaa lähiaikoina, samoin ensimmäiset valutyöt, kertoo työnjohtaja Veikko Heiskanen.

Näillä näkymin Hausia toteuttaa alueelle kaikkiaan neljä taloyhtiötä.

Ensimmäisen asuntokohteen tieltä on jyrätty pois pysäköintialue ja vanha puutalo. Espoon Keskuksen jättiuudistuksessa ei ole toistaiseksi purettu ainuttakaan virastorakennusta, sillä Espoon kaupungintalon purkaminen on lykkääntynyt. Viimeisin tieto on, että kaupungintalon purkaminen alkaa vuoden 2019 aikana. Espoon Keskuksen jättiuudistuksessa on suunniteltu purettavaksi kaikki 1970-luvun virastorakennukset. Kaupungintalon jälkeen on tarkoitus purkaa ns. Pihatalo ja sitten Virastotalo 2, jossa on toimistojen lisäksi mm. R-kioski, pizzeria ja ruokakauppa.

Vaikka kaupungintalon purku on viivästynyt, on asuntotuottajan mielestä tärkeää, että alueen kehittäminen on nyt saatu konkreettisesti käyntiin edes yhden palasen osalta.

-Monet ihmiset ovat ajatelleet, että vihdoin ja viimein alueella tapahtuu jotakin. Espoon kaupunki on nyt tehnyt ulostulon alueen kehittämisessä. Uskon, että alueesta tulee todella vetovoimainen. Ihmiset aina haluavat muuttaa kehittyvälle alueelle. Intron osalta ensimmäiset asuntokaupat on jo tehty.

Vanhan virastoalueen paikalle on suunniteltu hybridikeskus, joka yhdistää Espoon kaupungin hallinnolliset tilat, asunnot ja kaupalliset palvelut yhdeksi kokonaisuudeksi.

-Tapiola on aikoinaan ainakin mielikuvatasolla ollut Espoon keskusta. Nyt kun tänne tulee moderni kaupunkikeskus, painopiste siirtyy tänne, minne se kuuluukin, eli Espoon viralliseen keskustaan.

Viime vuosina Espoon Keskus on jäänyt kehityksessä myös Leppävaaran ja Matinkylän varjoon.

-On tämän alueen vuoro kehittyä.

Marjo Kokko-Kiviluoma uskoo, että Espoon Keskuksen parhaat puolet pääsevät paremmin esille alueen uudistuksen myötä. Samalla mielikuvat betonin harmaasta ja ankeasta virastokeskittymästä murtuvat.

-Espoon Keskus on ollut vähän kuin Pasila kakkonen. Moni ei tule ajatelleeksi, mitä kaikkea muuta täällä on. Kun kävelee sata metriä asuntokohteestamme Kirkkojärventietä eteenpäin, tulee näkyviin kunnostettuja mansardikattoisia vanhoja puutaloja. Lähes kulman takana avautuvat myös Espoon vanhat kulttuurimaisemat ja keskiaikainen Espoon kirkko on aivan vieressä.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.