Espoon seurakuntavaaleissa äänesti joka kymmenes

Äänestyslipuke leimataan ennen ääniuurnaan laittoa. Kuva Leppävaaran kirkolta 20.11.2022. Kuva: Eija Harju

Äänestysprosentti laski Espoon seurakuntavaaleissa.

Espoon seurakuntavaaleissa 2022 äänesti yhteensä 11 734 seurakunnan jäsentä. Vaalien äänestysprosentti oli tasan kymmenen. Vuonna 2018 Espoon äänestysprosentti oli 11,3.

Nyt äänestettiin vilkkaimmin Tapiolan seurakunnassa, jossa äänestysprosentti on 13,1. Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa äänioikeuttaan käytti 10,1 prosenttia ja Espoonlahden seurakunnassa 9,4 prosenttia seurakuntalaisista.

Olarin seurakunnassa äänestysprosentti on 9,0 prosenttia ja Leppävaaran seurakunnassa 8,6 prosenttia.

Espoon seurakuntavaaleissa 20. marraskuuta 2022 valittiin 61 jäsentä yhteiseen kirkkovaltuustoon ja jäsenet kunkin seurakunnan seurakuntaneuvostoihin.

– Esbo svenska församlingissa oli sopuvaalit, eivätkä sen jäsenet päässeet äänestämään, tiedotti Espoon seurakuntayhtymä.

Arvoliberaalien Kirkko kaikille ja Tulkaa kaikki -listat saivat noin 40 prosenttia Espoon yhteisen kirkkovaltuuston paikoista eli 24 edustajaa. Tämä on kahdeksan paikkaa enemmän kuin vuoden 2018 vaaleissa.

Yhdessä matkalla -listoilta valtuustoon nousi 17 edustajaa aiemman 23 sijaan. Kokoomus säilytti asemansa saadessaan 14 valtuustopaikkaa kuten edellisissäkin vaaleissa. Esbo svenska församlingilla on kuusi edustajaa valtuustossa.

Seurakuntaneuvostoissa valitsijayhdistysten suhteet olivat samankaltaiset. Kirkko kaikille ja Tulkaa kaikki -listat saivat seurakuntaneuvostoihin 37 edustajaa ja olivat näin ollen suurin ryhmittymä. Yhdessä matkalla -listat saivat seurakuntaneuvostoista 25 paikkaa ja Kokoomuksen listat 18 paikkaa.

Kirkkovaltuustoon valittiin 40 naista ja 21 miestä. Valtuutettujen keski-ikä on 51,7, mikä on hieman matalampi kuin edellisvaaleissa. Neljäkymmentä prosenttia valtuuston jäsenistä on uusia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.