Pysäköintiluolasto Leppävaaran Nupukivenkallioon?

Tukikohta XXIX:3 Leppävaarassa on osa Helsingin seudun maalinnoitusta. Kuva: Eetu Sorvali / Espoon kaupunginmuseo KAMU

Leppävaaran keskustan ideakilpailussa selvitetään mahdollisuutta sijoittaa maanalainen autojen pysäköintiluola Nupukivenkallion puistoon.

Espoon kaupunki on käynnistänyt kansainvälisen kaksivaiheisen ideakilpailun Leppävaaran keskustan suunnittelusta ja toteuttamisesta.

Kilpailun tavoitteena on löytää junaradan pohjoispuoliselle alueelle toiminnallisesti, kaupunkirakenteellisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen kokonaisvisio, jonka pohjalta aluetta kehitetään.

– Kilpailualueen luoteisosassa sijaitsee Nupukivenkallion puisto, jossa on ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitteita. Suojellulle alueelle ei voi sijoittaa maanpäällistä rakentamista, mutta nyt selvitetään mahdollisuutta sijoittaa kallioon pysäköintiluolasto, tiedotti Espoon kaupunki.

Leppävaaran keskustan ideakilpailussa ylipäätään haetaan muutosta siihen, että liikenneväylät jakavat voimakkaasti Leppävaaran keskustan kahtia. Suunnittelualue on tällä hetkellä ajoneuvoliikennepainotteinen katu-, rautatie- ja pysäköintialueineen.

Alueesta halutaan luoda joukkoliikenteen solmukohdassa sijaitseva, yhtenäinen, viihtyisä ja vetovoimainen keskusta-alue, jossa voi liikkua helposti myös jalan tai pyöräillen.

– Sello valmistelee nykyisen bussiterminaalin ”sateenvarjoksi” laajennusta, johon tulisi liike- ja palvelutiloja. Radan varteen tulee lisäksi erillinen pysäköintilaitos, kerrottiin kaupungin tiedotteessa.

Kansainvälinen ideakilpailu alkoi 31. lokakuuta 2022. Kilpailu järjestetään yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton SAFA:n kanssa.

Kilpailun toinen vaihe ratkeaa alkuvuodesta 2024. Kilpailun kaikille avoimesta ensimmäisestä vaiheesta valitaan toiseen vaiheeseen kolmesta viiteen kilpailuehdotusta. Ehdotukset julkaistaan yleisön nähtäville kilpailun ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa.

Varsinaisen kilpailualueen sekä siihen liittyvät tarkastelualueet sisältävä suunnittelualue on laajuudeltaan 24 hehtaaria.

Alue rajautuu pohjoisessa Laurea-ammattikorkeakouluun, Leppävaaran urheilupuistoon sekä Konstaapelinkatuun ja etelässä Sellon valmistelemaan laajennukseen.

Idässä aluetta rajaa Kehä I ja lännessä Gransinrinne. Kilpailualueen rajaukseen sisältyvät myös Gransinmäestä keväällä 2020 puretun Metropolia-ammattikorkeakoulun, Leppävaaran paloaseman ja VPK:n tontit.

Huoltoaseman lisäksi Pohjois-Leppävaaran nykyisestä keskusta-alueesta kilpailualueessa ovat mukana Läkkisepänaukio, Läkkitori, Leppävaaran terveysasema sekä Leppävaaranraitin ja Läkkisepänaukion välisessä korttelissa sijaitseva kaksikerroksinen liikerakennus, jossa sijaitsee muun muassa Alepa.

Leppävaaran keskustan kehittämisessä varaudutaan vaihtoehtoon, jossa terveysasema tai hyvinvointialueen sotekeskus sijoitettaisiin osaksi keskustan uudisrakentamista.

– Yksityisomistuksessa olevat Gransinrinne, kauppakeskus Galleria ja siihen liittyvä pysäköintilaitos sekä kiinteistöt osoitteessa Harakantie 18–22 eivät kuulu varsinaiseen kilpailualueeseen, mutta ovat oleellinen osa Pohjois-Leppävaaran keskustaa ja ensimmäisen vaiheen ideakilpailua. Yksityiskiinteistöjen jatkotoimenpiteistä neuvotellaan myöhemmin niiden omistajien kanssa, kerrottiin kaupungin tiedotteessa.

Kaupunki käynnistää junaradan pohjoispuolisen Leppävaaran keskusta-alueen asemakaavoituksen perustuen kilpailun voittaneeseen tai voittaneisiin ehdotuksiin sekä myöntää alueelle yhden tai useamman suunnitteluvarauksen. Rakentaminen suunnittelualueella voisi käynnistyä arviolta 2026–2027.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.