Espoon lukioissa tutustuttiin vapauttavaan improvisoituun tanssitaiteeseen

Kuva: Kohtaus Kartoitus-tanssiteoksesta. Kuva: Pauli Boström.

Espoolaisissa lukioissa on vieraillut talven aikana tanssitaiteilijoita esiintymässä ja vetämässä työpajoja opiskelijoille.

Kartoitus-tanssiteoksessa tanssitaiteilijat Katriina Kantola ja Nadja Pärssinen ovat tarkastelleet miten ihmisten yksityiset muistot ja tuskallisetkin kokemukset voivat kirjoittamisen ja tanssimisen kautta muuntautua jaetuiksi jutuiksi. Työpajassa Kantola ja Pärssinen ovat ohjanneet lukiolaisia Kartoitus-esityksen teemaan, kinesteettiseen ajatteluun ja vapauttavassa improvisoidussa tanssissa käytettyihin työkaluihin.

-Lukioiden rehtorit ja opettajat ottivat Kartoitus-esityksen ja työpajan innostuneena vierailulle. Nuorten lukiolaisten opettajat olivat jopa hieman hämmästyneitä siitä, kuinka keskittyneesti nuoret katsoivat Kartoitus-esitystä, kertoo Nadja Pärssinen.

-Liikkeellinen Kartoitus-työpaja osoittautui nuorille avartavaksi kokemukseksi, sillä melko harvalla oli aiempaa kokemusta nykytanssista ja improvisaation parissa työskentelystä. Tästä huolimatta he olivat vastaanottavaisia ja kiinnostuneita näitä taidemuotoja kohtaan. Erityisesti keskusteluissa nousi esiin nuorten omia ajatuksia ja kysymyksiä liikkeestä, ilmaisusta, sanojen ja liikkeen vuoropuhelusta sekä niiden merkityksestä, Pärssinen jatkaa.

Vierailut toteutettiin Viherlaakson lukiossa, Steinerkoulun lukiossa sekä Pohjois-Tapiolan lukiossa joulu-tammikuussa.

-Suurimman katsojajoukon Kartoitus-esitys sai Viherlaakson lukiossa, jossa 125 nuorta näki esityksen. Steinerkoulun lukion taiteilijakeskustelussa työryhmä yllättyi nuorten runsaasta kiinnostuksesta ja erityisesti heidän esittämistä kysymyksistä tanssitaiteesta ja improvisaation käytöstä esitystaiteessa.

Kohtaus Kartoitus-tanssiteoksesta. Kuva: Pauli Boström.

Nadja Pärssinen ja Katriina Kantola ovat työskennelleet vuosia yhdessä eri taideprojekteissa. Osaksi työryhmää kuuluu myös venäläinen äänisuunnittelija Olga Nosova.

Vierailukokonaisuus oli lukioille maksuton, sillä se toteutui Espoon kulttuuritoimen kohdeavustuksen turvin. Yhteensä Kartoitus-esitys, -keskustelu ja työpaja tavoitti noin 220 espoolaista nuorta. Työryhmä toivoo lisää rahoitusta Kartoitus -tanssiteokselle, jotta sitä voitaisiin viedä nuorten pariin myös tulevaisuudessa ja yhä useampi lukio pääsisi mukaan hankkeeseen. Suunnitteilla on Kartoitus-festivaali syyskaudelle 2019 sekä Kartoitus-kiertue Uudenmaan alueen lukioihin.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.