Espoolaisten marttojen vinkeillä nautit joulusta ilman stressiä

Martat kertovat, että jouluista tuoksua ja makua taiotaan helposti piparkakkumausteen avulla.

Joulun kuuluisi olla levollista ja rauhallista aikaa. Jotkut kuitenkin ottavat siitä hieman stressiä. Tämän vuoksi olimme yhteyksissä espoolaisiin marttoihin ja kysyimme heiltä vinkkejä stressittömään jouluun.

– Joulua kannattaa valmistella sen verran, että itselle tulee joulumieli. Toisille se on enemmän tekemistä ja toisille kevyemmin viettämistä. Martan perusohje joulustressin välttämiseen on ottaa rennosti, espoolaisten marttayhdistysten alueyhteistyön kordinaattori Tarja Kujala kommentoi.

– Kaikessa auttaa hyvä töiden ennakkoon organisointi, jossa kätevä apu on muistilistat, Kujala jatkaa.

Martat vinkkaavat, että vuoden pimeimpänä aikana pehmeä tunnelmavalaistus antaa paljon anteeksi. Tällöin kodin jokaista nurkkaa ei tarvitse luututa.

– Siisti ja puhdas yleisilme luodaan helposti ja nopeasti, kun järjestetään tavarat omille paikoilleen, viedään jätepaperit keräykseen, pyyhitään pölyt, siivotaan keittiön tasot ja tiskit, imuroidaan ja pestään vessa. Kannattaa myös katsoa, onko jääkaappi puhdas, tarvittaessa voi pyyhkiä sen hyllyt sekä samalla tyhjentää se kaikesta turhasta, jotta jouluruoille on tilaa.

Kuten jo aiemmin mainittiin, niin ennakkoon organisointi on tärkeää, jotta joulu on stressitön.

– Ruokia voi valmistaa itse etukäteenkin ja pakastaa. Monet leivonnaiset ovat helppoja ja edullisia itse tehden. Joulupöytää voi täydentää myös kaupasta valmiilla tuotteilla, Tarja kertoo.

Marttojen mielestä on myös tärkeää, että jouluvalmistelut eivät ole vain yhden ihmisen harteilla.

– Kun kaikki joulun viettoon osalliset osallistuvat valmisteluihin, on joulun vietto stressittömämpää ja joulutunnelma syntyy jo joulua tehdessä, Tarja summaa.

Martan vinkki: Jouluinen leipä

Espoolaisten marttojen vinkki jouluiseen leipään on takuulla kokeilemisen arvoinen.

Kuva: Martat

 • 5 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
 • 1 dl öljyä
 • 1 dl siirappia
 • 1 tl ruokasoodaa
 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 1 dl pellavansiemeniä
 • 1 dl auringonkukansiemeniä
 • 2 tl suolaa
 • 1 rkl fenkolia
 • 2 dl kuivattuja karpaloita
 • 1 dl saksanpähkinöitä

Sekoita piimä, öljy ja siirappi. Yhdistä kuivat aineet ensin keskenään ja sitten piimäseokseen. Voitele 2 litran leipävuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175°C:ssa uunissa noin tunti.

”Kätevä tapa vähentää pakkausmateriaaleja on pakata lahjat kangaskasseihin”

Joulun jäljiltä saattaa jäädä ylimääräistä ruokaa. Miten nämä ruoat voi hyödyntää?

– Ylijääneen kinkun voi helposti hyödyntää erilaisissa paistoksissa, lämpimissä voileivissä, pizzassa tai keitoissa. Pienen määrän porkkana- ja perunalaatikkoa voi lisätä sämpylätaikinaan tai tehdä juuresohukkaita.

Jouluaattona kuusen alle syntyy iloisten hymyjen lisäksi myös paljon lahjapapereita, joulukortteja ja muuta vastaavaa. Olisiko martoilla vinkkejä näiden tuotteiden hyötykäyttöön?

– Siistit joulupaperit kannattaa taitella talteen ja käyttää uudelleen ensi vuonna. Loput lahjapaperit laitetaan sekajätteen joukkoon. Joulupapereissa on niin paljon väriaineita, että niitä ei voi laittaa kierrätyspaperin joukkoon.  Kätevä tapa vähentää pakkausmateriaaleja on pakata lahjat kangaspusseihin tai kasseihin, joita voi käyttää uudelleen.  Myös voimapaperista saa kivoja lahjapaketteja, ja sen voi laittaa kartonkikeräykseen. Joulukorteista ja adventtikalentereista voi askarrella pakettikortteja ensi jouluksi, Tarja kommentoi.

Toimittaja Ira Juvonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.