Lajittele jätteet myös jouluna oikein – katso hyvä muistilista

Lahjapaperit eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen, koska ne ovat päällystettyjä ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä.

Jouluna syntyvän ruokajätteen määrää voi helposti vähentää ostamalla jouluruokia kohtuudella.

– Jos joulun ruokia jää yli, ne voi tuunata uusiksi aterioiksi. Kinkunrasvan voi käyttää kastikkeen valmistamiseen. Kinkkua ja kalaa voi käyttää wrapeissa tai paistoksissa ja laatikoita sosekeittojen raaka-aineina. Ruokajäte ja kinkunrasva eivät kuulu wc-pyttyyn, vaan biojäteastiaan. Nestemäinen rasva voidaan laittaa tiiviissä pakkauksessa sekajätteeseen ja hyytynyt rasva biojätteeseen, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Laatikkoruokien alumiinivuoat, tuikkukynttilöiden kuoret ja muut alumiiniroskat kuuluvat metallinkeräykseen. Rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat tulee viedä sähkölaitekeräykseen, ei sekajätteeseen.

Lahjapaperit ja -narut sekajäteastiaan

Lahjapaperit ovat sekajätettä, josta tuotetaan jätevoimalassa kaukolämpöä ja energiaa.

– Lahjapaperit eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen, koska ne ovat päällystettyjä ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä. Uudelleenkäytettävät kankaiset lahjapussit ovat hyvä keino vähentää lahjapaperijätteen määrää, ohjeistaa Partti.

Risat joulukoristeet, kuten joulupallot, kimallenauhat ja kynttiläkipot, kuuluvat myös sekajätteeseen.

Uudenvuodentinat ovat vaarallista jätettä, sillä ne sisältävät runsaasti lyijyä. Tinat kannattaa säästää ja valaa uudelleen seuraavana vuonna. Ne voi myös viedä maksutta HSY:n vaarallisten jätteiden konttiin tai Sortti-asemalle.

Jouluna syntyy paljon pakkausjätettä, joten kierrätyspisteiden ja kiinteistöjen jäteastioita on hyvä täyttää maltilla. Lahjapaperit ja -pakkaukset voivat odottaa hetken vaikka varastossa, jos jäteastiat ovat täynnä. Pakkauslaatikot kannattaa tilan säästämiseksi litistää ennen keräysastiaan laittamista.

Muistilista:

  • Kinkun paistorasva tiiviissä astiassa sekajätteeseen tai jähmettyneenä biojäteastiaan. Rasvaa ei saa kaataa viemäriin tai wc-pönttöön, sillä se voi tukkia putket.
  • Ruokajäte biojäteastiaan, ei wc-pönttöön.
  • Lahjapaperit ja -narut sekajätteeseen. Ne eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen.
  • Alumiinivuoat, foliot ja tuikkukynttilöiden kuoret metallinkeräykseen.
  • Rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat sähkö- ja elektroniikkakeräykseen. Katso lähin keräyspiste: www.kierratys.info
  • Tinat vaarallisen jätteen keräykseen, sillä niissä on paljon lyijyä. Vie tinat maksutta HSY:n vaarallisten jätteiden konttiin tai Sorttiasemalle tai käytä uudelleen vuoden päästä.
  • Litistä pakkauslaatikot tilan säästämiseksi ennen keräysastiaan laittamista.
  • Joulukuuset kerätään maksutta. HSY kerää kuuset bio- tai sekajäteastioiden tyhjennysten yhteydessä. Jätä kuusi jäteastioiden lähelle. Voit viedä kuusen myös itse Sortti-asemille. Otamme yksittäiset kuuset vastaan maksutta tammikuun ajan.

Kannattaa myös muistaa, että jäteastioiden tyhjennyspäivät voivat poiketa normaalista. Astioita ei pääsääntöisesti tyhjennetä pyhäpäivinä.

Lähde: HSY

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.