Kuvitteellisia kvanttihiukkasia voi lähettää Dipolin näyttelyssä

Quantum Garden on peli ja taideteos, jossa pelaaja lähettää kuvitteellisen kvanttihiukkasen. Kuva: Aleksi Poutanen.

Espoon Dipolissa on avautunut erikoinen kvanttiteknologian salaisuuksia kuvaava toiminnallinen ja osallistava näyttely,

Quantum Explorations (QuEx) on kaikille avoin näyttely, joka kuvaa kvanttiteknologian nykytilaa ja käynnissä olevaa kvanttiteknologian vallankumousta. Näyttely myös avaa keskeisiä kvanttifysiikan käsitteitä ja tuo esille huippututkimusta selkeästi ja konkreettisten esimerkkien avulla. Näyttely avattiin virallisesti Euroopan kvanttiasiantuntijoiden huippukokouksessa 17. lokakuuta. Näyttely jatkuu Otaniemen Dipolissa 15. marraskuuta saakka.

Yksi näyttelyn vetonauloista on interaktiivinen Quantum Garden -taideteos ja peli. Pelaajan roolina on vuorovaikuttaa taideteoksen kanssa ja pyrkiä näin ennustamaan, mihin tilaan teoksen simuloima kvanttikulku päätyy. Teos auttaa havainnollistamaan kvanttilaskennan ja kvanttibiologian taustalla vaikuttavien mallien periaatteita.

– Pelaaja lähettää teoksen jousia koskettamalla liikkeelle kuvitteellisen kvanttihiukkasen, joka liikkuu kvanttifysiikan lakeja seuraten jousille mallinnetussa kvanttiverkostossa. Hiukkasen kulku määräytyy kvanttimekaniikassa käytetyn Schrödingerin aaltoyhtälön mukaisesti verkoston solmujen välillä. Pelaajan tavoite on löytää oikeaa jousta koskettamalla partikkeli taululta uudestaan, kertoo tohtorikoulutettava Laura Piispanen Aalto-yliopistosta.

Näyttelyssä voi tutustua myös muihin taideteoksiin, demoihin, työkaluihin ja videoihin, jotka kertovat tutkijoiden ja yhteistyökumppaneiden työstä. Näyttelyssä voi kokeilla kuutta peliä, jotka liittyvät eri tavoin kvanttifysiikkaan ja kvanttiteknologiaan.

– Peleillä ja pelitaiteella on paljon annettavaa teknologioiden kehittämisessä. Uudet asiat eivät vaikuta niin pelottavilta ja jäykiltä, kun pääsee itse osalliseksi kehitysketjua. Peleissä ja pelitaiteessa voidaan tehdä myös paljon luovia ratkaisuja, jotka avaavat tutkijoidenkin ajatuksia, kertoo Aalto-yliopiston tutkijatohtori Annakaisa Kultima.

Quantum Explorations -näyttelyn rahoittaa Aalto-yliopiston Centre for Quantum Engineering ja Dipolin galleria, näyttelyn tuottavat Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto. Näyttely on avoinna Dipolin aukioloaikoina, ja pelihuone on avoinna keskiviikosta perjantaihin klo 12–16.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.