
Kuntavaalit järjestetään tässä kuussa kaikissa Manner-Suomen kunnissa. Lisäksi hyvinvointialueilla järjestetään aluevaalit. Me helsinkiläiset olemme siinä suhteessa etuoikeutetussa asemassa, että täällä ei järjestetä erillisiä aluevaaleja. Helsingin kaupunginvaltuusto päättää muiden tehtäviensä ohella myös sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen asioista.
Kuntavaalit ovat vähiten suositut vaalit. Presidentinvaaleissa ja eduskuntavaaleissa äänestysprosentti on paljon kuntavaaleja korkeampi. Miksi? Syitä on varmasti monia. Kuntavaalit eivät ole samassa määrin henkilövaalit kuin muut vaalit. Kuntavaaleissa ehdokkaita on Helsingissäkin yli tuhat. Oman ehdokkaan löytäminen on vaikeaa, eikä kaupunginvaltuuston merkitystä ole yhtä helppo ymmärtää kuin eduskunnan tai presidentin toimivaltaa.
Kaupunginvaltuusto päättää kuitenkin meidän kaikkien helsinkiläisten yhteisistä asioista. Kun astut ulko-ovestasi ulos, törmäät kaupungin päätöksiin. Katujen kunnossapito, joukkoliikenteen järjestäminen, naapuritalon koko ja näkö sekä läheisen katutyömaan äänet. Ne kaikki liittyvät kaupungin päätöksentekoon. Kaupunki ja kuntapolitiikka ovat kaikessa arjessamme läsnä. Puhumattakaan kaupungin lukuisista erilaisista palveluista lähtien äitiysneuvolasta päättyen kaupungin palvelutaloihin. Kaupunkipolitiikka on kaikkialla läsnä, vaikka emme aina sitä ymmärtäisikään.
Mitä väliä on sitten äänestämisellä? Puolueiden ja ehdokkaiden välillä on eroja. Mikä on kunnallis- ja kiinteistöveron suuruus, onko terveyskeskuksissa käyntimaksuja, pitääkö alle 25-vuotiaille kustantaa ilmainen ehkäisy ja kannattaako keskustatunneli rakentaa? Entä saako Kaivokadulla jatkossakin ajaa autoilla ja rakennetaanko uusi ratikkalinja vai ei. Nämä ovat kysymyksiä, jotka jakavat puolueita. Ei siis ole merkityksetöntä, kuka valtaa Helsingissä käyttää.
Tosiasia on, että jos et käytä ääntäsi, niin monet muut kyllä käyttävät. Tällöin päätöksenteossa korostuvat heidän arvonsa ja näkemyksensä. Jos ehdokkaan valinta on vaikeaa, niin vaalikoneista voi olla hyötyä. Niissä ehdokkaat kertovat näkemyksistään ja perustelevat vastauksiaan. Ja jos jotain jää epäselväksi, niin ehdokkaille saa aina lähettää viestiä tai mennä kadulla keskustelemaan. Sitä on demokratia.