Tutkijain tuska

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Monet tiedemiehemme ovat tuskissaan siitä, että tärkeisiin tutkimuksiin ei ole varaa. Koviin eli epäpoliittisiin lajeihin hallitus on panostanut tärkeimmän rahoittajan eli Veikkaus Oy:n miljarditulon romahtamisesta huolimatta, mutta yhteiskuntaa ravistelevan sosiaalipolitiikan tutkimuksia on karsittu.
Yhteiskuntaa tutkivien lajien kaava on se, että yliopistolta lähtee dosentti televisioon ja kertoo siitä kurjuudesta, johon kulloinenkin hallitus on kansan ajanut. Miltei kaksi kertaa väestöltään Suomea suuremman länsinaapurimme panostusten määrään on samalla helppo verrata. Jos kysymys on esimerkiksi yhden Saimaan norpan takertuminen puumalalaisen kalastajan verkkoon, julkistamisapua saadaan Itä-Suomen yliopiston kahdeksan hengen tutkijaryhmältä. Se vaatii kalastuksen kieltämistä Saimaalla, vaikka hiukan norppaa suurikokoisemmat hylkeet tekevät ryöstöretkiä Helsingin edustalla repimällä verkot syöden samalla lohet ja kuhat.
Herätys Aalto-yliopisto!
Mitä muuta meidän on aiheellista tutkia? Yleisövihjeiden perusteella välitän tiedeyhteisölle muutamia kansaa kiinnostavia aiheita. Samalla saadaan hyvää täyteohjelmaa televisoon.
* * *
Tutkimuksiin on ryhdyttävä, jotta saataisiin ajoissa selville, mihin toimenpiteisiin on ryhdyttävä, jos koronavirus iskee kanadanmajaviin? Voiko majavista enää valmistaa talvihattuja testaustulosten ollessa positiivisia?
Pohjoisnavalla sulaa jäätiköitä ja valtavat lohkareet alkavat sulaa Atlantin pohjoisosaan. Tieteen pitäisi selvittää, kuinka korkealle ja koska nousee Suomenlahden pinta niin että meitä uhkaa vedenpaisumus eli koska presidentin työtilat ja talvi- sekä kesäasunto joudutaan siirtämään Hyvinkään Sveitsiin, Kuopion Puijolle ja Lapuan Simpsiönvuorelle.
* * *
Onko vaalea orakas syötävä sieni? Se vaatii tutkimuksia ja yhden television luonto-ohjelman. Lampaan kääpä on saman värinen ja ainakin lehmille hyvin maistuva, mutta onko se vieraslaji? Tutkimusryhmään on syytä koota tiedemiehiä paitsi yliopistomaailmasta myös rajavartiostosta. Ei olisi ihme, jos se leviäisi Venäjältä ja aiheuttaisi lammaskoiria kasvattavien koiranderojen mukana aina Rymättylään asti viivästyttäen varhaisperunan kasvatusta.
Melu häiritsee herkkäkorvaisia ihmisiä. Sen alkuperä on osittain tutkimatta. Rock-konserttien melutaso nousee sataan desibeliin ja on syytä seurantatutkimuksin selvittää, kuinka suuri osa nykyisistä 15-18 vuoden ikäisistä suomalaisista on vuonna 2050 kuuroja. Mistä löydämme viittomakielen opettajia silloiseen tarpeeseen? Se tutkimus pitäisi aloittaa nyt eikä viidestoista päivä.
Maatalouden päästöt ovat jo nyt suurennuslasin alla, mutta se on vasta alkua. Kuinka paljon tehoviljelys onkaan jo poistanut umpeen ajetuista ojista koskikaraa eikä tutkimusten viivästyttyä laskua vielä ole lähetetty maatalousministeri Lepälle. Elinkeinoministeri Lintilän on niin ikään syytä pelätä sen tutkimuksen jälkeen, joka selvittää kottaraisten poistuneen sähkölangoilta. Tosin jo edellinen hallitus alkoi kaivaa sähköjohtoja maahan.
* * *
On sinänsä surullista, että tärkeimpien tutkimushaarojen edustajat ovat jääneet palkkakuoppaan. Useimmilla heillä ei ole varaa edes käydä parturissa, ei edes silloin kun tulee kutsu televisioon.

MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.