Kaukaiset vaalit

Suomen Keskustan puoluekokous ensi viikonvaihteessa Oulussa lienee jännittävämpi kuin Sdp:n äskeinen puoluekokous Porissa. Yhteistä on se, että naiset ovat kummankin kokouksen jälkeen vallan kahvassa. Niin on seuraavienkin joukkokokoontumisten jälkeen, jollei ihmeitä tapahdu. Maria Ohisaloa tuskin vihreissä, Li Anderssonia Vasemmistoliitossa tai Anne-Maja Henriksson Rkp:ssä kukaan tuskin rohkenee ryhtyä ahdistamaan edes demokratian nimessä.
Tiedotusvälineet ovat jo valinneet kyselyillään Keskustan johtoon turkulaisen Annikka Saarikon, kahden pienen lapsen äidin. Hän on kallistunut vuosien mittaan vasemmalle, torniolainen Katri Kulmuni oikealle. Kyselyt on tehty puolueen mandariineille, ei hedelmäkorille, vaan kiinalaisittain sanottuna viranhaltijoille.
Kokoukseen odotetun 3000 jäsenen joukko ei sekään edusta täydellisesti 100 000 jäsenmaksunsa maksaneita, mikä määrä kuihtuneenakin on 2,5 kertaa suurempi määrä kuin hopeatilasta kilvoittelevien Sdp:n ja Kokoomuksen.
Jussi Halla-ahon johtamat Perussuomalaiset ovat keränneet ääniä myös suurissa kaupungeissa, siihen Keskusta ei ole pystynyt juuri koskaan. Pieni poikkeus oli se kun Paavo Väyrynen oli nuoruusvuosinaan kuntavaaliehdokkaana Helsingissä, hän tyhjensi pajatsoa Eirassa, Munkkiniemessä, Kulosaaressa ja jossain muussakin herrasväen ainakin silloin
asuttamissa kaupunginosissa.
* * *
Keskustassa vaalissa kuin vaalissa nousee esiin Santeri Alkion jättämä henkinen perintö. Nykyisen Nuukuuren museon paikalta eli Laihialta lähtöisen ja alkuperäiseltä nimeltään Aleksander Filanderin (1862-1930) tärkeimpänä saavutuksena voitaneen pitää sitä, että hänen puolueensa esti Kokoomuksen esityslistalla olleen saksalaisen kuninkaan valitsemisen ja Suomen muodostumisen kuningaskunnaksi. Myös torpparijärjestelmän purkamisessa Alkiolla oli osansa. Pyrkiessään Eduskuntaan Alkio pääsi Nuorsuomalaisen maalaisliiton ilkkalaiselta listalta,
Vaikuttaa hiukan siltä, että Paavo Väyrynen on saanut tuosta vaikutteita tehdessään kiusaa puolueelleen milloin minkinlaisen nimen alla. Tosin tässäkin tapauksessa routa on tuonut porsaan kotiin. Paavo Alkio oli sanomalehti Ilkan, nykyisen Ilkka Pohjalaisen päätoimittaja ja nykyisen Keskustapuolueen perustaja.
Korpilahdella toimii Alkio-opisto, Keminmaalla Väyrysen Pohjantähti-opisto.
Näissä vaaleissa Väyrynen ei ole ehdokkaana, mutta puhuu Katri Kulmunin puolesta, vaikka tämä esti Väyrysen pääsyn Eduskuntaan 2015 vaaleissa kaksi kertaa Väyrystä suuremmalla äänimäärällä.
Pääkaupunkialueella Keskustan kokous kiinnostaa vain vähän. Tulokset kuitenkin kiinnostavat. Joku nousee valtiovarain ministeriksi. Saako Kulmuni kunnianpalautuksen avustajansa tekemästä virheestä? Uskooko väki valtiovarain ministerin ja puolueen puheenjohtajan Saarikon pystyvän perhetilanteessaan rohkaisemaan masennukseen vajonnutta puoluetta?
Palaako hallituksen talouspolitiikan uskottavuutta lisännyt Matti Vanhanen takaisin lattiatasolta podiumille eli Eduskunnan puhemieheksi? Se kiinnostaa muitakin kuin Keskustan äänestäjiä.

MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki@gmail.com <mailto:m.h.huhtamaki@gmail.com>