Tarvitsemme rakentavaa keskustelukulttuuria

Eemeli Peltonen

Paluu arkeen on vähitellen alkanut myös paikallisessa päätöksenteossa. Poikkeuksellisen alkuvuoden jälkeen kunnissa aletaan seuraavaksi miettiä, miten talous saadaan kuntoon koronan jäljiltä. Edessä on mittava urakka.

Kuntien talouden tervehdyttämistä vaikeuttaa se, että kuntien talous oli tiukalla jo kauan ennen koronaa. Jopa 225 kuntaa teki viime vuonna negatiivisen tuloksen ja koronapandemian takia tilanne on vain huonontunut.

Valitettavasti valtion tähänastiset korvaukset kunnille eivät riitä kattamaan koronasta aiheutuvia kustannuksia. Siksi Järvenpäässäkin aiemmin päätettyä talousohjelmaa esitetään kiristettäväksi 12 miljoonalla eurolla.

Säästöpäätösten äärellä päättäjien asema on vaikea, koska helppoja ratkaisu ei ole. Vaikeuskerrointa lisää epävarmuus siitä, saapuuko syksyllä koronan toinen aalto, joka edelleen lisää kunnille koituvia tappioita.

Vaikeita päätöksiä tehtäessä tavalla, jolla me päätöksentekijät asioista keskustelemme, on suuri merkitys. Rakentava keskustelukulttuuri on avain siihen, että haastavasta tilanteesta löydetään kestävä tie eteenpäin.

Asioiden henkilöimistä, irtopisteiden kalastelua ja tahallista väärinymmärtämistä tulisi nyt välttää. Tämä pätee keskusteluun niin virallisilla päätöksenteon foorumeilla kuin sosiaalisen median keskusteluryhmissäkin.

Kaupungin pärjäämistä tukeva keskustelukulttuuri ei kuitenkaan synny itsestään. Jokainen luottamushenkilö pystyy omalla toiminnallaan vaikuttamaan siihen, millaiseksi keskusteluilmapiiri lopulta muodostuu.

Rakentava tapa keskustella ei tarkoita sitä, että näkemyserot lakaistaisiin maton alle. Politiikkaan kuuluu lähtemättömästi se, että erilaisten poliittisten ryhmien edustajat suhtautuvat yhteisiin asioihin eri tavoin.

Jos keskustelukulttuuri on kunnossa, näistä erilaisista painotuksista on kuitenkin mahdollista keskustella ja etsiä kompromisseja niiden väliltä. Näin voimme löytää Järvenpään kannalta ne kestävimmät ratkaisut.

Eemeli Peltonen
Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.