Uusi jazz-festivaali Helsinkiin

Astoria Klubi avaa pitkästä aikaa ensimmäisen jazz-festivaalin Helsingissä. Astoria Jazz Festival kuullaan kolmena päivänä 9.–11.10.2020. Perjantai-ilta täyttyy lattarirytmeistä. Lauantaina on tarjolla päiväjamit, ja iltajamit huipentuu ainutlaatuiseen Big Band -esitykseen. Festivaalit päätetään sunnuntaina jazz-brunssiin musiikilla höystettynä. Koko tilaisuus järjestetään kaikki sen hetkiset koronarajoitukset huomioiden.

Astoria Jazz Festival -ohjelma

Pe 9.10. – La Fiesta Latina

18.00 Ovet ja baari auki

19.00 Los Fabulosos

22.00 Vili Mustalampi Band

01.00 La Fiesta Latina sulkee ovensa

La 10.10. – And All That Jazz

12.00 Ovet ja baari auki

13.00 Jukka Perko & Joonatan Henriksson Quartet

15.00 Superposition

17.00 Mikko Pettinen Why Not

18.30 And All That Jazz sulkee ovensa

La 10.10. – Funk It Up!

19.30 Ovet ja baari auki

20.00 Heini Ikonen & Kalevi Louhivuori’s Free Fall

23.00 Quarantine Big Band Helsinki

01.00 Funk It Up! sulkee ovensa

Su 11.10. – Jazz Brunch with Antti Sarpila Swing Band

10.30 Ovet ja baari auki brunssi-vieraille

11.30 Brunssi katettuna klo 13.30 asti

11.30 Ovet ja baari auki parvipaikoille

12.00 Antti Sarpila Swing Band

15.30 Jazz Brunch sulkee ovensa

Baari auki kaikkien tilaisuuksien ajan. Myynnissä myös pientä ja kevyttä purtavaa. Järjestäjä pidättää oikeuden mahdollisiin esiintyjämuutoksiin.

Pe 9.10. La Fiesta Latina -esiintyjät

Ensimmäisen Astoria Jazz Festival -illan avaavat muusikko, säveltäjä ja musiikinopettaja, suomilattarin lähettiläs Vili Mustalampi ja hänen orkesterinsa. Mustalampi esiintyy kahdella eri kokoonpanolla – Los Fabulosos ja Vili Mustalampi Band.

Tule ja heittäydy vapaasti tunnelmoimaan Los Fabulososin täyttäessä koko salin vuosikymmenten lempeällä nostalgialla. Juurevuutta ei tämän trion soitosta puutu, ja nahkarumpujen villit rytmit maanittelevat kuulijoitaan tanssin vietäväksi.

Vili Mustalampi Band – esittää muun muassa hänen omaa suomenkielistä musiikkiaan. Kuumat Karibian rytmit – salsa, reggaeton ja bachata – yhdistyvät Suomi-iskelmään ja tuloksena on todella tanssittavaa menoa.

La 10.10. And All That Jazz -esiintyjät

Lauantain päiväjazzit aloittaa Jukka Perko & Joonatan Henriksson Quartet – musiikkiviihteen monitaituri ja konkari Jukka Perko yhdessä muusikkouran aloittaneen nuoren ja lahjakkaan pianisti-klarinetisti-saksofonisti Joonatan Henrikssonin kanssa. Joonatan oli vuonna 2017 – vain 11-vuotiaana – nuorin koskaan musiikin perustason suorittanut oppilas Pop & Jazz Konservatoriossa. Lavalla nähdään mielenkiintoisen ”kisälli & oppipoika -yhdistelmän” musiikki-iloittelua, joka sopii hyvin leppoisan lauantain iltapäiväpäivämenoon.

———-

Superposition on uusi kvartetti, joka ammentaa musiikkinsa free jazzin ja improvisaation perinteistä. Yhtyeen on perustanut rumpali-säveltäjä Olavi Louhivuori. Hän on koonnut ympärilleen ryhmän Suomen lahjakkaimpia nuoria muusikoita, joita kaikkia yhdistää musiikillinen seikkailunhalu sekä pyrkimys etsiä ennakkoluulottomasti uutta. Kokoonpanossa soittavat Suomen valovoimaisimpiin saksofonisteihin kuuluvat Linda Fredriksson ja Adele Sauros sekä energinen basisti Mikael Saastamoinen. Yhtyeen Superposition-debyyttialbumi julkaistiin maaliskuussa 2020.

———-

Why Not -yhtyeen jäsenissä on monta multi-instrumentalistia. Mikko Pettinen on trumpetisti, mutta myös laulaja ja kosketinsoittaja sekä värittää sointiaan erilaisin efektein. Joakim Berghällin soitinarsenaaliin kuuluvat baritonisaksofonin lisäksi bassoklarinetti ja sello. Vesa Ojaniemi soittaa basson lisäksi Octatrack-sampleria saaden sen kuulostamaan täysin ainutlaatuiselta orgaaniselta instrumentilta. Rumpali Tuomas Timonen taikoo rumpusetistään hyvin omaperäisiä sointimaailmoja Sensory Percussion -ohjelmalla.

Vaikka yhtye on vielä hyvin nuori, siitä on tulossa jotain unohtumatonta ja suurta. Sävellysten aiheet liittyvät ilmastonmuutokseen, maailman tämänhetkiseen tilaan, tulevaisuuden uhkakuviin ja luonnon monimuotoisuuteen.

La 10.10. Funk It Up! -esiintyjät

Heini Ikonen & Kalevi Louhivuori’s Free Fall – Lauantai-illan huuman alku on omistettu karismaattiselle laulajalle Heini Ikoselle ja hänen musiikilliselle elämänkerralleen uran alusta tähän päivään – miten hänestä on vuosien kuluessa tullut sellainen artisti, kuin hän nyt on. Heini esittää uraansa merkittävästi vaikuttaneiden esiintyjien musiikkia omien kappaleidensa lisäksi ja kertoo, miksi kyseiset laulut ovat olleet hänelle niin merkityksellisiä. Heini on tunnettu sielukkaasta äänestään ja vahvasta esiintymistyylistään. Laulaminen merkitsee Heinille itsensä vapauttamista, hauskanpitoa sekä suurien tunteiden ja tarinoiden kanssa leikittelyä.

Heinin kanssa lavalle nousee Free Fall Collective, jossa soittaa Suomen eturivin huippumuusikoita trumpetisti-säveltäjä Kalevi Louhivuoren johdolla. Tämä ilta on tehty funk-, soul- ja Rhythm & Blues -musiikista. Free Fall Collective -ryhmän taustalla toimii Suomen suurin muusikkosuku ystävineen. Tämän sukupuun muodostavat Louhivuoren, Ikosen, Prättälän ja Sariolan sukuhaarat. Yhtyeen kokoonpano muodostetaan aina tarpeen mukaan ajasta, paikasta ja muista esiintyjistä riippuen.

———-

Quarantine Big Band Helsinki

Lauantai-ilta saa arvoisensa huipentuman, kun lavan täyttää ensimmäisellä live-esiintymisellään keväällä 2020 perustettu Quarantine Big Band Helsinki saksofonisti William Suvanteen johdolla. Luvassa on takuuvarmaa jazz-musiikin huumaavaa ja hurmaavaa big band -ilotulitusta.

Kahdeksantoista suomalaista huippumuusikkoa kyllästyi koronakaranteenista johtuviin konserttiensa peruuntumisiin. Niinpä he ryhtyivät tuumasta toimeen ja nauhoittivat etänä yhteisen karanteenivideon. Hankkeen isä, saksofonisti William Suvanne kertoi idean synnystä, että monet soittajat olivat joutuneet olemaan jo useita viikkoja ilman esiintymisiä ja yhteisiä harjoituksia kukin tahoillaan. Hän kutsui mukaan soittajia, jotka innostuivat asiasta. Heidän tulkintansa Joe Zawinulin säveltämästä legendaarisesta Birdland-kappaleesta julkaistiin video 24.4.2020, joka suorastaan räjähti sosiaalisessa mediassa saaden yli 50 000 näyttöä ja noin 500 jakoa.

———-

Su 11.10. Jazz Brunch -esiintyjät

Ensimmäinen, mutta ei suinkaan viimeinen Astoria Jazz Festival päätetään runsaalla ja herkullisella jazz-brunssilla. Leppoisasta ja mukaansa tempaavasta musiikkikattauksesta vatsaa Antti Sarpila Swing Band, joka viettää parin vuoden päästä 40-vuotisjuhliaan – kokemusta ei tällä bändillä puutu.

Huippu klarinetisti-saksofonisti Antti Sarpila ei juuri esittelyjä kaipaa. Hän on kansainvälisesi tunnetuimpia jazz-muusikoitamme. Vaikka Sarpila asuu Suomessa, hän esiintyy jatkuvasti solistina eri puolilla maailmaa.