Vantaalta löytyi useita kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rivitaloja

Palvelukeskus Foiben rivitalo Asolassa. Kuva: Johannes Vihervirta / Vantaan kaupunginmuseo

Vantaan 1980- ja 1990-lukujen rakennuskannan inventointiurakka on edennyt rivitalojen inventoinnilla.

Satojen rivitalojen joukosta merkittävimmät rakennusperintökohteet löytyivät Itä-Vantaalta.

Vantaalla on 1740 rivitaloa vuosilta 1980–1999.

Rivitaloinventoinnissa kulttuurihistoriallisesti merkittävimmiksi rakennusperintökohteiksi valikoitui yhteensä 24 rakennusta.

Kaksi on yksittäisiä rivitaloja Rajakylässä, ja loput sijoittuvat neljään useamman rakennuksen kokonaisuuteen Asolassa, Kuninkaanmäessä, Länsimäessä ja Päiväkummussa.

– Varsinainen rivitalobuumi koettiin 1980-luvulla, kertoo tiedotteessa Vantaan kaupunginmuseon projektiasiantuntija Teemu Parviainen.

– Neljäsosa Vantaalle valmistuneista asunnoista oli tuolloin rivitaloasuntoja. Määrällisesti rivitalorakentamisen huippuvuodet osuvat vuosiin 1989–1990.

Rivitaloja rakennettiin eniten Itä-Vantaalle ja Myyrmäen suuralueelle. Kaupunginosista eniten rivitaloja valmistui Hämeenkylään, Rajakylään ja Viertolaan.

– Laman seurauksena rivitalojen rakentaminen väheni, eikä niiden suosio ole senkään jälkeen enää palannut 1980-luvun tasolle, Parviainen toteaa.

Vantaan inventointihanke on Vantaan kaupungin mukaan Suomen ensimmäisiä näin laajoja 1980- ja 1990-lukujen rakennusten inventointeja.

Aikakauden rakennuksia on kaupungissa yhteensä yli 13 000.

Aiemmin ovat valmistuneet kokoontumisrakennusten, teollisuuden ja liikenteen rakennusten sekä asuinkerrostalojen inventoinnit. Inventoimatta ovat vielä omakotitalot, paritalot sekä vapaa-ajan asuinrakennukset.

Selvitys tukee maankäyttöön liittyviä päätöksiä, kiinteistönhoitoa ja rakennussuojelua. Inventoinnin toteuttivat projektiasiantuntijat Teemu Parviainen ja Johannes Vihervirta. Hankkeen rahoittivat Vantaan kaupunkiympäristön toimiala ja Vantaan kaupunginmuseo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.