Tervetuloa takaisin Munkkaan herra presidentti!

Tuskin kukaan muu voisi olla enemmän kotonaan valtion vierastalossa Kalastajatorpalla, kuin vasta valittu presidentti Alexander Stubb. Vanhojen munkkalaisten kesken ”Tico”. Alexin ensimmäiset vuosikymmenet todellakin keskittyivät Munkkaan ja Munkinseudulle.

Stubbien perhe asui Lehtisaaressa, aivan ostarin vieressä. Alexin ensimmäinen päiväkoti oli Kalastajatorpan sankarihautojen vieressä edelleen sijaitseva Kaartintorppa, joka on yksi helsinkiläinen ikoni. Jokainen joka on Kaartintorpassa käynyt, tai edes sen vierestä ajanut, ymmärtää sen ainutlaatuisuuden. Sankarihautojen ja Kalastajatorpan hotellin vieressä oleva puurakennus hehkuu viime vuosisadan alun munkkalaista kartanomiljöötä.

Matkalla Lehtisaaresta kohti Kaartintorppaa ei voi välttyä näkemästä Tamminiemeä, josta käsin presidentti Urho Kekkonen hallitsi maata nykyisen presidentin vielä taapertaessa lahden vastarannalla, Kaartintorpan nurmisella pihamaalla.

Kaartintorpasta Alex siirtyi Elkaan, Munkkiniemen kirkon vieressä sijaitsevaan ruotsinkieliseen päiväkotiin, paloasemaa vastapäätä olevaan rakennukseen, joka myöhemmin palveli myös suomenkielisten suosittuna nuorisotilana.

Tästä tie jatkui Nuottapolun kansakouluun, jossa Alex suoritti ensimmäiset luokat, ja josta vanhemmat hänet siirsivät muutaman sadan metrin päässä sijaitsevaan Munkkiniemen ruotsinkielisen ala-asteen kouluun.

Yläasteen tasavallan presidentti suoritti myös Munkassa, ruotsinkielisessä yläasteen koulussa ”Högassa” Solnatien ja Kadetintien kulmassa.

Lähellä Alexin nuoruusvuosien kotikulmia sijaitsivat myös Kalastajatorpan tenniskenttä, Talin golfkenttä, Munkkiniemen ja Otaniemen urheilukentät, sekä monimuotoiset lenkkimaastot. Ei ihme, että urheilukipinä on purrut jo nuorena.

Kartat kohteet:

  1. Stubbien kotitalo Lehtisaaressa
  2. Valtion vierastalo Kalastajatorpan hotellin ja Kaartintorpan päiväkodin välissä.
  3. Kaartintorpan päiväkoti (leikkikoulu)
  4. Elkan vanha lastentarharakennus
  5. Ns. Nuottapolun kansakoulu/ala-aste kuvanveistäjä Eila Hiltusen ateljeeta vastapäätä
  6. Munkkiniemen ruotsinkielinen ala-aste
  7. Munkkiniemen ruotsinkielinen yläaste
  8. Legendaarinen ravintola Serkkutyttö Lehtisaaren liikekeskuksessa. 60-luvulla syntyneiden munkkalaisten kohtauspaikka 80-luvulla. (Paikka tuli jo 70-luvulla tunnetuksi, silloin suomalaisen ravintolatoiminnan ”grand old ladyksikin” kutsutun Ragni Rissasen Rivoli-ravintolana.)
Munkinseudun ”pointteja” Alexin nuoruusvuosilta.
Lehtisaaren liikekeskus.
Elkan päiväkoti Laajalahdentiellä

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.