Vantaalla tarvitaan perhehoitajia ikäihmisille

Vantaan kaupunki etsii perhehoitajiksi haluavia mukaan uudenlaiseen, syyskuussa alkavaan ennakkovalmennukseen. Valmennus on suunnattu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet ikäihmisen tai vammaisen lapsen, nuoren tai aikuisen perhehoitajaksi ryhtymisestä.

– Haemme perhehoidosta kiinnostuneita mukaan täysin uudenlaiseen ennakkovalmennusmalliin, jonka kautta voi päästä mukaan käynnistämään ikäihmisten perhehoitoa Vantaalla. Valmennuksessa voi halutessaan suuntautua myös vammaisen henkilön perhehoitajaksi, kertoo kouluttaja ja vammaisasiain koordinaattori Lisa Sipilä.

Toimeksiantosuhteinen perhehoito on hoitomuoto, jota järjestetään perhehoitajan tai hoidettavan kotona. Perhehoitajalle maksetaan hoitopalkkio ja kulukorvaus.

– Ikäihmisten perhehoitoa on kehitetty Suomessa paljon, ja havaittu, että se on hyvin kodinomainen sekä kuntouttava palvelumuoto. Ikäihminen saa osallistua arjen askareisiin omien voimavarojensa mukaan ja kokea kuuluvansa perheeseen. Ikäihmisten perhehoito on oiva palvelu yksinäisyyttä tai turvattomuutta kokevalle ikäihmiselle, Sipilä sanoo.

Vammaispalvelujen perhehoitoa on tarjottu Vantaalla jo pidempään. Vammaispalveluissa perhehoidon pääpaino on lyhytkestoisessa perhehoidossa, jota tarjotaan perhehoitajan kotona tai hoidettavan kotiin. Perhehoito on palveluna hyvin joustava palvelumuoto, joka määrittyy aina asiakkaan tarpeiden sekä tämän palvelusuunnitelman mukaisesti.

Ennakkovalmennuksella perhehoito tutuksi

Valmennus koostuu kahdesta jaksosta. Alkujaksolla perehdytään siihen, mitä perhehoito on sekä perhehoitajan asemaan, oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Tämän jälkeen osallistuja voi halutessaan jatkaa valmennusta toiselle jaksolle, joka valmentaa päätoimisen perhehoitajan tehtävään. Toisella jaksolla syvennetään tietotaitoja sekä työstetään henkilökohtaista portfoliota. Jakson lopussa pidetään osallistujan ja kouluttajan välinen henkilökohtainen arviointihetki, jossa keskustellaan yhdessä osallistujan valmiuksista ryhtyä perhehoitajaksi.

­ – Koulutus ei sido mihinkään. Koulutuksessa on lupa pohtia perhehoitajuutta monelta kantilta, ja miettiä onko se oma juttu. Jos sinulle on herännyt ajatus perhehoitajaksi ryhtymisestä, on ennakkovalmennus hyvä paikka tutustua aiheeseen ja vahvistaa päätöstä suuntaan tai toiseen, Sipilä kuvaa.

Hakuaika ennakkovalmennukseen päättyy 25.8.2017. Ennakkovalmennukseen voi hakea vapaamuotoisella hakemuksella sähköpostitse lisa.sipila tai puhelimitse numeroon 09 8392 9315.

Valmennus alkaa 7.9.2017. Perhehoidon työryhmä valitsee osallistujat ennakkovalmennukseen. Perhehoitolain mukaan perhehoitajaksi voidaan hyväksyä henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai henkilökohtaisten ominaisuuksiensa perusteella on sopiva antamaan perhehoitoa.

Pääkouluttajana toimii vammaisasiain koordinaattori Lisa Sipilä (AmO) ja hänen kouluttajaparinaan kokeneet perhehoitajat Tiina Pitko (KeVa) sekä Auli Iivonen (IKÄ). Ennakkovalmennus on maksuton. Osallistuminen ei edellytä perhehoitajaksi ryhtymistä. Koulutuspaikka ilmoitetaan osallistujille kutsukirjeen yhteydessä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.