Tikkurilan maalitehtaan alueelle kansainvälinen suunnittelukilpailu

Väritehtaan aluetta arkistokuvassa.

Vantaan kaupunginhallitus on hyväksynyt yhteistyösopimuksen Tikkurila Oyj:n omistaman 20,7 hehtarin maa-alueen kehittämisestä Kuninkaalassa.
Tikkurila Oyj on toiminut Vantaalla vuodesta 1862 lähtien. Tikkurilan keskusta-alue ja asutus ovat laajentuneet vuosien saatossa yhtiön tuotantolaitosten läheisyyteen, eikä sijainti näin ollen ole tulevaisuudessa enää optimaalinen teolliselle toiminnalle.
– Yhteistyösopimuksella sovitaan alueen määnkäytön suunnittelu- ja toteuttamisyhteistyöstä, alueen kehittämisen tavoitteista ja yleispiirteisen suunnittelun käynnistämisestä, tiedotti Vantaan kaupunki lokakuun loppupuolella.
Lisäksi sovitaan maankäyttösopimusten ja maanluovutusten periaatteista, toteuttamiseen tähtäävien asemakaavojen muutosten vaiheittaisesta käynnistämisestä sekä maanluovutusten periaatteista ja toteuttamiseen tähtäävien asemakaavojen käynnistämisestä sekä niiden edellyttämästä kunnallistekniikan rakentamissopimusten periaatteista.
Kansainvälinen suunnittelukilpailu alueen kehittämiseksi on määrä järjestää vuosina 2021-2022. Kilpailussa hahmotetaan alueen kaupunkirakenteellinen idea ja alueelle tulevat toiminnot. Jo nyt on tiedossa, että kilpailualueelle on sijoitettava asumista, työpaikkoja sekä tarvittavat julkiset palvelut.
– Tavoitteena on tehdä hyvää sekoittunutta kaupunkirakennetta historia ja jokimaiseman ainutlaatuisuus huomioiden ja joukkoliikenteeseen tukeutuen, kerrotaan kaupunginhallituksen päätöksessä.
Kaavarunko pyritään laatimaan vuosina 2023-2024 ja sen jälkeen varsinaiset asemakaavat osa-alueittain.
Tikkurila Oyj:n tutkimus- ja tuotekehitys sekä alueella sijaitsevat tuotantolaitokset ja koulutuskeskus jatkavat toistaiseksi toimintaansa nykyisillä paikoillaan. Vantaan kaupunginhallituksen päätöksessä kerrotaan, että yhtiö on marraskuussa 2018 tiedottanut suunnittelevansa Tikkurilassa sijaitsevien toimintojensa uudelleensijoittamista ja nykyisen tehdasalueen laajempaa kehittämistä. Yhtiö on jo vuonna 2019 siirtänyt pääkonttorinsa uuteen toimipisteeseen tehdasalueen lähistölle.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.