Reko kiinnittää huomion vastuulliseen ruoantuotantoon –  ”haluamme tietää mitä syömme”

Reko-lähiruokarenkaat ovat levinneet jo isoon osaan Suomea. 
Lähiruokarenkaat on tarkoitettu lähialueen asukkaille, jotka haluavat 
ostaa paikallista ruokaa suoraan tuottajalta.

Ruoan alkuperä, eettisyys ja tuotantotapa ovat alkaneet kiinnostaa kuluttajia yhä enemmän. Ostopäätöksillään kuluttaja voi edistää vastuullista ruoantuotantoa.

– Reko-lähiruokarenkaassa haluamme tietää mitä syömme ja ostaa ekologisia, kotimaisia ja tuoreita raaka-aineita ja ruokia. Emme halua maksaa mainonnasta, turhista pakkauksista tai kuljetuksista, vaan tukea lähituottajia ja lähiruokaa, selviää Mari Siivosen tekemästä Rekoa käsittelevästä raportista. Siivonen toimii Tikkurilan Reko-lähiruokarenkaan Facebook-ryhmän toisena ylläpitäjänä.

Lähiruoalla Siivonen tarkoittaa paikallisruokaa, joka on tuotettu oman alueen raaka-aineista ja joka myydään ja kulutetaan omalla lähialueella. Oma lähialue kattaa maakunnan tai sitä vastaavan tai pienemmän alueen.

Reko-nimi on peräisin sanoista Rejäl konsumption, suomeksi Reilua kuluttamista. Reko-lähiruokarenkaat toimivat Facebookissa vapaaehtoisvoimin. Ympäri Suomen Facebook-ryhmiä on jo satoja ja jäseniksi niihin on liittynyt jopa 300 000 asiakasta ja ruoan tuottajaa. Tikkurilan Reko-ryhmässä jäseniä on yli 2700. Vantaan alueella omia Reko-ryhmiä on Tikkurilan lisäksi jo muun muassa Korsolla, Hakunilalla, Myyrmäellä ja Kivistöllä.

Liittymällä paikalliseen, suljettuun Facebook-ryhmään, asiakas pääsee sopimaan ruokatilauksia. Tilaukset noudetaan sovitusta paikasta Reko-päivänä, jolloin asiakkaalle tarjoutuu tilaisuus tavata myös ruoan tuottaja. Tuottajan ja kuluttajan väliset sosiaaliset suhteet korostuvat Rekon toiminnassa, kun jakeluketjuja lyhennetään ja ylimääräiset toimijat vähenevät ruoan tuotannon ja toimituksen väliltä. Tikkurilassa
Reko-päivä on parillisten viikkojen tiistai ja noutopaikka Edupolin
parkkipaikka.

Valikoima vaihtuu sesongin mukaan. Kananmunat, vihannekset ja perunat ovat lähiruokarenkaan perusta, minkä lisäksi vakiotuotteita ovat leivät, jauhot, hunajat, kala, possu, erilaiset salaatit, yrtit ja juurekset. Rekon tuotteissa on myös pienen tuotannon paikallisia, sesongin mukaan vaihtuvia erikoisuuksia, esimerkiksi piparjuurihyytelöä. Reko Tikkurilan suosituin tuote on kananmuna. Sen tuottaja on Grindilän luomutila Porvoosta.

– Olen itse vastuullinen kuluttaja ja katson, että toiminnallani voin vaikuttaa ihmisten valintoihin tarjoamalla mahdollisuuden ostaa esimerkiksi lihaa ja kananmunia, jotka eivät ole tehotuotettuja. Arvostan sitä, että tuottaja saa Reko-tuotteiden myynnistä korvauksen
ilman halpuuttamista sekä sitä, että pystyn tukemaan paikallisuutta, yrittämistä ja yritteliäisyyttä – ilman niitä ja näille asioille arvoa antavia asiakkaita ei olisi Rekoa, kirjoittaa Siivonen.

Aiheesta tarjoaa lisätietoa valtakunnallinen elintarvikeyritysten hakupalvelu ja monipuolinen lähiruoka-alan tietolähde aitomakuja.fi.

Loviisa Pihlakoski

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.