Lähtölaskenta

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Vanhempani asuivat lähes koko aikuisikänsä Vantaalla, jollei oteta laskuihin sitä aikaa, jolloin he asuivat Helsingin pitäjässä. Loppukin alkoi häämöttää niissä maisemissa. Isäni lähti reuhdottuaan lumitöissä omakotitalon pihalla.

Voimat kestivät aikansa, ja rauhallinen lähtölaskenta tapahtui Jorvaksen sairaalassa. Tikkurilan seurakunta salli 20 senttiä keskimääräistä korkeamman hautakiven palkkiona toiminnasta seurakuntaneuvostossa. Se on hyvä haudalla kävijöille silloin kun lumipeite on korkea.

Ei hänestä sen enempää, mutta tähän nykyiseen soppaan keskustelussa sotesta ennen sotea sekä yksityisen ja julkisen palvelutason erosta voinen lusikkani pistää.

Äitini kotihoito oli hyvää, joskin niukkaa. Kotihoidon rahoituksenhan oli keksinyt Kelan pääjohtajaksi Eduskunnasta siirtynyt ministeri Liisa Hyssälä Suomen Turusta, samalta suunnalta kuin hänen aatteensa perillinen, kipakka sosiaaliministeri Annikka Saarikko.

* * *

Sosiaalisista palveluista vastaavat kunnat. Eduskunnassa leijuva välikysymys on siksi väärin kohdistettu. Esimerkiksi Antti Lindtman, päällepäsmäri, on Vantaan kunnanhallituksen puheenjohtaja. Jos yksityisiltä yrityksiltä ostetut palvelut epäonnistuvat, sopimukset ovat puutteelliset ja valvonta on pettänyt..

Kun äitini joutui kunnalliseen sairaalahoitoon Vantaan itälaitaan, muut hoidettavat olivat yötä päivää metelöiviä eri-ikäisiä potilaita, eivät rauhallisia vanhuksia.

Siirto omaan huoneeseen pienessä kunnallisessa hoitokodissa tuntui hyvältä, kunnes kaikki muuttui. En ollut koskaan kuullut lempeän äitini kiroavan, mutta siellä alkoi säkenöidä. Mielikuvitus laukkasi ja hän kertoi tietävänsä ja surevansa sitä, että veljeni on murhattu Moskovassa. Padottuna olleita perkeleitäkin riitti. Selvisi, että hänellä oli aivan väärä lääkitys ja koko yksikössä tyly kohtelu.

Katriinan sairaalaan siirrettynä mielenrauha palautui. Jokaisessa kerroksessa oli ainakin riittävästi hoitajia ja ruoka jaettiin ajallaan. Hälytyssummeriin vastattiin olkoon potilaan toivomus kuinka vähäinen tahansa.

Olin ollut matkalla Kiinasta kotiin Mongolian kohdalla hetkellä, kun kuolinhetki selvisi. Tiedän, että hän oli uupunut kiusallisen hoitopolun kuljettuaan lopulta turvallisiin kunnallisiin käsiin.

Tuolloin ei vielä tiedetty kovinkaan paljon muista yksityisistä yrittäjistä kuin Mehiläisestä, joka oli kallis. Nyt maassa on tehokas ja osaava yksityinen palveluvarustus, joka tulee varmistaa koko sote-alaa muuallakin kuin Meri-Lapissa.

MARTTI HUHTAMÄKI

m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.