Uudet opasteet innostavat liikkumaan Viikissä ja Vanhankaupunginlahdella

Viikki-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue lähiympäristöineen on saanut hienot ja selkeät luonto- ja karttaopasteet.

Vanhankaupunginlahtea ympäröiville sisääntuloreiteille on asennettu kahdeksan uutta kartallista alueopastetta. Uusien karttaopasteiden myötä aluetta ja sen monipuolisia retkeilymahdollisuuksia on helpompi hahmottaa. Kivinokkaan on sijoitettu myös kaksi pienempää karttaopastaulua, jotka selkiyttävät luonnonsuojelualueen rajoja vesillä liikkuville.

Karttaopasteiden lisäksi Vanhankaupunginlahdelle on pystytetty neljätoista uutta luonto-opastaulua. Opastaulut tuovat luontotietoa näkyväksi ja innostavat luonnon havainnointiin esittelemällä alueen lajistoa ja erityispiirteitä.

Opastaulujen laatimiseen tekstien ja kuvien osalta ovat osallistuneet kaupungin ympäristöpalveluiden luontoasiantuntijat ja alueella pitkään liikkuneet luontokonkarit Eero Haapanen, Tomi Muukkonen ja Sami Kiema. Opastaulujen piirroskuvituksista vastaavat Jari Kostet, Olga Veselovskaya ja Vappu Ormio.

Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan Vanhankaupunginlahti on nykyisin suositumpi luontokohde kuin koskaan. Esimerkiksi Lammassaaren esteettömällä lankkupolulla kulkee keskimäärin 570 ihmistä joka päivä. Vuoden 2020 kävijämäärät yltivät noin 200 000 vierailuun.

Viikki-Vanhankaupunginlahdella on 14 lintujen katselupaikkaa: lintutorneja, lintulavoja ja piilokoju.

Opasteet kartalla. Kartta: Tuomas Lahti