Tarkka-ampujajuristin teatraaliset temput oikeussaleissa

Temple Houston 1890-luvulla.

Lakimiesten rooli kytkeytyi kiinteästi rajaseudun oikeuteen. Yksi kykenevimmistä ja mahtipontisimmista lakimiehistä oli Temple Houston, teksasilaisen patriootin Sam Houstonin poika. Kookas ja pitkätukkainen, keikarinoloinen Houston käytti prinssi Albertin tyylisiä takkeja, kirjailtuja solmioita ja valkoisia sombreroja. Mutta ulkoinen olemus saattaa pettää: Houston oli mestari-ampuja, joka päihitti kerran Bat Mastersonin pistoolimittelössä. Hänen esiintymisensä rikosoikeudenkäynneissä oli myös pelottavan tehokasta, puhetaidoltaan valamiehistöt hypnotisoivaa. Puolustaessaan Millie Stacey-nimistä prostituoitua 1899, julisti Houston ”Tyttömäisellä otsalla, jolla kerran loisti viattomuuden tähti, on nyt ikuisesti polttavan häpeän leima”. Houston pyysi pelkistä miehistä koostuvalta valamiehistöltä ”päästämään naisen menemään rauhassa”. Niin tapahtui.

Toisessa oikeussalissa tempaisi Houston parin Colt neljävitosia osoittaen niillä kohti valamiehistöä laukaisten sitten aseet – kertomatta että coltit oli ladattu paukkupanoksin. Hän yritti tempulla osoittaa että hänen asiakkaansa, jota syytettiin taitavan revolverisankarin murhasta oli toiminut itsepuolustukseseksi ampumalla ensin. ”Halusin vain osoittaa mitä nopeutta surmattu edusti,” sanoi Houston pyytäessään oikeudelta anteeksi. Esitys meni kuitenkin mönkään ja syytetty tuomittiin. Lannistumaton Houston vaati uutta oikeudenkäyntiä sillä perusteella, että valamiehistön jäsenet levittäytyivät laukausten pelästyttämänä sekoittuen oikeudenkäynti-yleisön joukkoon. Näinollen he eivät enää olleet eristetty joukko kuten laki vaatii. Hänen näkökantansa meni läpi ja syytetty vapautettiin.

”Nokkosista ja kukista tehty kimppu”

Houston saattoi olla myös kuolettavan vakava aseiden kanssa. Erään riidan jälkeen oikeussalissa toisen lakimiehen kanssa tapasivat miehet saluunassa. Houston surmasi vihollisensa – ja selvisi tästäkin menestyksellisesti esitetyn itsepuolusväitteen tultua todistetuksi. Hänen kuollessaan sydänkohtaukseen 1905, kuvailtiin häntä eräässä lehdessä ” nokkosista ja kukista tehdyksi kimpuksi,” lisäten että Yhdysvaltain lounaiset osat tulevat tuskin koskaan näkemään hänen vertaistaan. 

Rajaseudun muistomerkkien keräilijä Houston täytti Oklahoman kotinsa aseilla, intiaanien käsitöillä ja intiaanipäälliköiden kuvilla – ja George Washingtonin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.