Kissan ja koiran ulkoiluttaminen turvallisesti

Viekö koirasi sinua lenkillä kuin litran mittaa? Pelkäätkö liukastuvasi kun yrität pysyä hartiavoimin vetävän koirasi perässä? No entä sitten ulkoilu kissan kanssa? Se onkin yleensä vähän erilaista! Näistä aiheista puhutaan tässä viikkokirjeessä.

Niinpä. Monesti sitä ihmettelee, onko omistaja taluttamassa koiraa vai koira omistajaa… Periaatteessa ongelma on harmiton, mutta käytännössä se aiheuttaa vähintäänkin harmistumista; ulkoiluhetki ei ole mukava ja rentouttava kummallekaan. Sitä pelkää liukastuvansa. Käsi väsyy! Sääliksi käy koiraakin: sillä ovat vaarassa niin kaula, kuin selkä. Erityisen haitallista on, jos vetämiseen liittyy tempomista joko omistajan tai koiran toimesta.

Miksi koira vetää?

No tietysti siksi, että se olettaa aukottomalla koiran logiikallaan pääsevänsä haluamaansa suuntaan ja vieläpä nopeammin. Ja omistaja kipittää ja luistelee vetävän koiransa perässä sinne, minne sen kuono näyttää. Palkintokin tulee välittömästi: ”mennään minun vauhdillani, minun suuntaani”, se ajattelee ja jatkaa vetämistä. Me kaikki olemme kuulleet hokeman ”syy ongelmaan löytyy hihnan toisesta päästä”. Tällä tarkoitetaan kelvotonta omistajaa, joka ei ole jaksanut koiraansa kouluttaa. Mutta skipataan me nyt tämä syyllistämisvaihe ja keskitytään ongelman ratkaisemiseen.

Vaihe 1
Tee itsellesi selväksi, että koira ei lopeta vetämistä huutamalla, karjumalla, kiroilemalla tai hihnasta tempomalla ja kiskomalla.

Vaihe 2
Valitse koirallesi oikeanlainen kaulapanta. Kaulapannan tulee olla riittävän leveä, eikä se saa puristua kaulanahkoihin. Kaulapantaa parempi valinta vetävälle koiralle ovat pehmustetut, tukevat valjaat, jolloin vältetään selkä- ja kaularangan vaivat. Älä koskaan käytä kuristavaa tai puolikuristavaa pantaa vetävällä koiralla.

Vaihe 3
Monet koirat lopettavat vetämisen, kun ne huomaavat, että siitä ei ole hyötyä. Reagoi aivan päinvastaisesti kuin koira toivoo: pysähdy kokonaan ja jatka matkaa vasta, kun veto toisessa päässä loppuu. Tai vaihda kokonaan kulkusuuntaa takaisinpäin. Se on tehokasta, ottaa aikaansa, mutta fiksuna eläimenä koira kyllä ymmärtää yskän; toiset nopeammin, toiset hitaammin, mutta ennen pitkää kuitenkin.

Vaihe 4
Jos ja kun tällainen edestakaisin ramppaaminen pitkästyttää sinua tai epäilet naapuruston ja vastaantulijoiden pitävän sinua ”hieman erikoisena”, voit kokeilla kuonopantaa. Se on hellävarainen ja kohtuullisen miellyttävä koulutusväline kunhan koira on ensin totutettu kotona siihen, että sen kuonon ympärille laitetaan jotain uutta ja ihmeellistä. Kuonopanta ei estä haukkumista, nuuhkimista tai makupalan syömistä ja sitä käytetään aina yhdessä tavallisen kaulapannan kanssa.

Kuonopannan käyttö perustuu vetävän koiran pään kääntämiseen kohti kouluttajaa.

Koiralla on tavallinen kaulapanta ja kuonopanta, sinulla kaksi lyhyttä talutinta kävelylle lähdettäessä. Toinen talutin kiinnitetään kaulapantaan ja toinen kuonopantaan. Koiraa talutetaan normaalisti kaulapannassa kiinni olevalla taluttimella ja vetotilanteessa toisella hihnalla käännät koiran päätä itseesi päin. Vauhti hidastuu ja saat koiran huomion itseesi. Omasta koirastani olen ajatellut, että se oppisi vaikka lentämään riittävillä herkkupaloilla, pätee varmasti myös useimpiin lajitovereihin. Muista siis myös palkita koiraasi kehuin ja makupaloin aina, kun meno on sopivaa ja sujuvaa.

Kissan kanssa ulkoilu

Kissojen kanssa tilanne voi olla päinvastainen. Jos kissa ei ole ennen käynyt ulkona, sitä saattaa vähän pelottaakin kaikki uusi ja ihmeellinen eikä se vedä hihnassa yhtään. Pahimmassa tapauksessa se menee parkissa olevan auton alle ja pysyy siellä vaikka kuinka maanittelisit sitä uusiin seikkailuihin. Ulkoiluun tottunutkin kissa on oman tiensä kulkija ja etenee omaan tahtiinsa: välillä mennä kipitetään eteenpäin, välillä jäädään ihmettelemään maailman menoa pidemmäksikin aikaa.

Kissanvaljaat

Oman kärsivällisyytesi lisäksi kissan ulkoiluttamisessa ehdottoman tärkeät ovat kunnolliset valjaat joista kissa ei missään olosuhteissa pääse karkaamaan. Viime keväänä ihmiset innostuivat koronan myötä ulkoiluttamaan kissojaan, kaikilla kun ei koiraa ole. Liivimäinen valjas on helppo pukea, eikä kissa pääse luikertelemaan siitä ulos. Valjaat ovat kevyet ja mukavat, niissä on tarranauha- ja klipsikiinnitykset, heijastinnauhat ja portaaton säätö. Pehmustetut valjaat ovat mukavat kissan päällä ja suojaavat vähän tuulelta ja kylmältäkin. Tarvittaessa valjaat voi pesaista käsin 30°C-asteessa.

Artikkeli : Minna. Lemmikille.com