Verikoira Charles Siringo

Charles Angelo Siringo oli  harvinainen persoona, lainkuuliainen yksinäinen susi. Ollessaan Pinkertonin kuulun etsivätoimiston palkkalistoilla kahden vuosikymmenen ajan, kulki hän pitkin ja poikin Pohjois-Amerikkaa  etsien karkulaisia. Toimien pääasiassa yksin osoitti hän suorastaan kyltymätöntä ruokahalua jahdin tuomaa jännitystä kohtaan.

Solakka ja harmaasilmäinen Siringo oli alunperin Teksasilainen, maahanmuuttajien poika. Isä oli italialainen ja äiti irlantilainen.  

22-vuotiaana Siringo pääsi miehenmetsästyksen makuun. ”Saalis” oli 17-vuotias Billy The Kid,  jo tuolloin kauhua herättävä hahmo. Siringo jäljitti keskenkasvuista tappajaa pitkin Uutta Meksikoa. Takaa-ajosta oli luovuttava  Siringon hävittyä matkarahansa pelipöydässä. Takanaan 15 vuotta  karjapaimenena ja 2 tylsää vuotta ruokatavarakauppiaana Kansasissa, suunnisti Siringo Chicagoon suurempien rahojen perään. Chicagossa sokea ennustaja sormeili Siringon kalloa ja päätteli että tämä oli suorastaan luotu etsivän tehtävään.

Pinkertonin mies 

1886 Siringosta tulikin Pinkertonin mies. Pian hän osoittautuikin todelliseksi verikoiraksi, jonka karistaminen kannoilta oli äärimmäisen vaikeaa. Hän jäljitti henkipattoja läpi pohjoisten tasankojen lumimyrskyjen ja aavikolla paahtavan auringon alla. Kerran hän meloi intiaanien käyttämällä puunrungosta koverretulla kanootilla läpi Alaskan myrskyisten koskien ottaessaan kiinni kahta kullanryöstäjää. Lainvalvojana joutui Siringon itseluottamus koville. Ryöstelevät koplat lisääntyivät ja uutena menetelmänä oli soluttautuminen joukkoon. Erään uskaliaan tehtävän hän aloitti ratsastamalla rosvojen lymypaikkaan ilmoittaen olevansa Charles Carter, keikkoja maksusta tekevä pyssymies.  Muutaman päivän sisällä hän oli jo päässyt isäntiensä suosioon. Isäntinä oli hurjaakin hurjempi Butch Cassidyn Villi Porukka. Aina kun porukan ”uusi jäsen” sai vihiä suunnitteilla olevasta junaryöstöstä, saattoi hän tämän tiedon rautatievirkailijoille, jotka muuttivat sitten junan aikataulua tehden tyhjäksi koko ryöstöhankkeen. Kun Cassidy pääsi jyvälle ilmiantajastaan lähti hän päättämään tämän päiviä, oli ”Carter” kuitenkin jo häipynyt. ”Carter” putkahtikin sitten lainvartijan rooliinsa ja aloitti vuorostaan Cassidyn metsästyksen.

25 000 mailia satulassa

Neljä pitkää satulanhankaamaa  vuotta  kului Cassidyn kannoilla Wyomingista Arkansasiin ja takaisin. Yhteensä 25.000 mailia taittui ajojahdin aikana. Siringo luovutti vasta  lainsuojattoman paettua Etelä-Amerikkaan.Tämänkaltaiset rankat uroteot kartuttivat Siringon kassaa myös epäsuoralla tavalla. Siringo kirjoitti yhtä perusteellisesti ja hyvin kuin ratsasti. Hän suolsi kaikkiaan seitsemän kirjaa ”Villin Lännen” – seikkailuistaan, joista neljä käsitteli Billy The Kidiä. 

Kauko Vanajas kääntänyt kirjasta The Gunfighters.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.