Uutuuskirjassa Kuka maailmaa hallitsee? pohditaan valtaa geopolitiikasta sosiaaliseen mediaan

Valtaa käytetään paitsi päättäjien pöydissä myös mielikuvien, tarinoiden ja teknologian kautta. Kuka maailmaa hallitsee -uutuuskirjassa tutkijat tarkastelevat vallan kytkeytymistä politiikkaan, talouteen, uskontoon ja erilaisiin kriiseihin.

Maailmaa pirstovat vanhojen jakolinjojen ohella uudet ja vielä jäsentymättömät rajat. Demokratiaa koettelevat niin vihapuhe, valeuutisten levittäminen kuin vahvojen johtajien ja nationalismin paluu. Kiristynyt kansainvälinen ilmapiiri on osoittanut kerta toisensa jälkeen, että yhteisiä sopimuksia on entistä vaikeampi muodostaa.

Kuka maailmaa hallitsee? -teoksessa eturivin tutkijat avaavat vallan umpisolmuja ympäri maailmaa ja ajankohtaisista näkökulmista geopolitiikasta sosiaaliseen mediaan. Suurvaltapolitiikan paluu, valtioiden omakuvaa rakentava tarinallisuus, luonnonmetsien muuntaminen soijaplantaaseiksi sekä käyttäjädataa keräävien teknologiayhtiöiden kasvu ilmentävät kaikki valtaa ja vallankäyttöä eri tavoin.

Teoksessa osoitetaan, ettei valta löydy ainoastaan neuvotteluhuoneista, vaan se elää mielikuvissa, tarinoissa ja teknologioissa. Valta kytkeytyy tiiviisti myös kriiseihin. Esimerkiksi koronapandemia voi vaikuttaa globalisaation suuntaan tai sen kasvun nopeuteen.

Kuka maailmaa hallitsee? jatkaa Gaudeamus-kustantamon ja Helsingin yliopiston Tiedekulman Tiedekulmapokkari-sarjaa, jossa esitellään tuoretta tutkittua tietoa eri teemakokonaisuuksista helposti lähestyttävällä tavalla. Tiedekulmapokkareissa keskitytään vuorollaan kuhunkin neljästä eri Tiedekulman teemaviikosta. Kuka maailmaa hallitsee? on sarjan toinen osa ja pohjautuu Crazy World -tapahtumakokonaisuuteen.

”Venäjän ja Kiinan etupiirit törmäävät Keski-Aasiassa. Venäjä on ollut entisissä neuvostotasavalloissa taloudellisesti hallitseva suurvalta 2000-luvulle saakka, mutta se on nyt menettänyt johtavan talousmahdin asemansa Kiinalle.” – Markku Kivinen

”Teknologinen ja viestinnällinen kansalaisuus ovat siksi tällä hetkellä sidoksissa kaupalliseen kontekstiin ja markkinavetoisuuteen: somekohut, somevaikuttajat, Trumpin twiitit ja yhtä lailla myös perinteinen media ohjautuvat pelottavan pitkälle alustatalouden logiikalla. Julkisuuden ja demokratian kannalta ongelmallista on, että infrastruktuurin algoritmi ei osaa tehdä eroa eri sisältöjen välillä. Se tarjoilee samalla logiikalla kenkiä, lääkkeitä ja politiikkaa.” – Salla-Maaria Laaksonen

”Yksi vastaus kysymykseen siitä, kuka maailmaa hallitsee, löytyy tarkastelemalla globaalien politiikkatarinoiden ja vallan välistä suhdetta. Maailma hallitsevat ne tahot, jotka pystyvät muuttamaan tarinansa vallitseviksi todellisuuskuviksi maailmanpolitiikasta.” – Johanna Vuorelma

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.