Varjoliitoa Turkin Alanyassa

Asuttuamme nyt Turkin Alanyassa, Turkin rivieralla, kuten kaupunkia myös kutsutaan
jo pitkän tovin olemme halunneet lisätä  ”kerran elämässä” – kokemusluetteloomme myös vuorilta alas liitelevän varjoliidon. Alunperin Keski-Euroopan Alpeilla kehitetty laji sai alkunsa kun laskuvarjohyppyjä harrastavat halusivat liitää pidempiä matkoja vuoren rinteiltä. Päivittäin olemme seuranneet varjojen liitelyä kotiparvekkeeltamme. Sitten vain päätimme ottaa itseämme niskasta kiinni. Varhain aamulla lähdemme nousemaan vuorenrinnettä Karateken perheen seurassa autolla. Karateket pyörittävät Eagle Paragliding – nimistä varjoliitoyritystään Kleopatrarannalla. Heidän toimipisteensä on toiseksi viimeinen rannalla. Erittäin hyväntuuliset ja selkeästi tehtäväänsä hyvin motivoituneet perheenjäsenet luovat olemuksellaan tunnelman joka kielii siitä että tulemme pian kokemaan jotakin suurenmoista. Jyrkässä vuorenrinteessä vihreältä keinonurmelta tapahtuu lähtö. Rinteessä on oltava varuillaan ettei vain lähde kierimään sitä pitkin alas, sen verran jyrkkä se on. Kun valjaat ovat kiinni, kypärä päässä sekä selfiekeppi kourassa kipaisemme muutaman askeleen pilottini Tugayn kanssa ja ilmavirta kiskaisee meidät ylös. Vaimoni Auli seuraa perässä Tugayn veljen Halilin kanssa. Istun alussa pussin puolivälissä kun Tugay pyytää minua siirtymään pussin perälle jossa onkin mukavampi istua tukevasti.
   Alla avautuvat 500 metrin korkeudesta huimat näkymät. Välimeri kimaltelee, vuoret ympäröivät kaupungin ja itse tiheään rakennettu kaupunki katuineen ja pikkuriikkisen kokoisine autoineen piirtyy verkkokalvolle. Välillä Tugay pyytää selfiekepin itselleen ottaakseen videopätkää eri kuvakulmasta. Meren yllä hän mainitsee sanan extreme? Käsitän hänen kysyvän minulta että koenko liitelemisen äärimmäisenä kokemuksena. Vastaan kyllä jolloin hän vastaa että ok. Hän on kuitenkin tarkoittanut että vedetäänkö nyt vähän extremekieputtelua ja niinpä meno alkaa. Mikäpäs siinä, lisäähän se varmasti kokemuksen arvoa. Pikkuhiljaa alkaa puolituntisemme päättyä ja niinpä alamme laskeutua rannan hiekalle. Lasku on hyvin kevyt ja pehmeä, ei mitenkään raju. Kun olimme viime vuoden heinäkuussä Kappadokiassa lentämässä kuumailmapallolla syntymäpäivänäni oli korin laskeutuminen rajumpi tapaus.
   Suosittelemme tätä kokemusta. Kun liitelystä on nyt kulunut muutama päivä on kokemus edelleen vahvana mielessämme. Olemme ylpeitä suorituksestamme. Kiitämme Tugayta ja Halilia.
Kauko Vanajas