Tasapainottava loma

Kauko Vanajas

Mitä hektisemmäksi elämä ja varsinkin työelämä muuttuu, sitä suurempia odotuksia asetetaan loman tarjoamalle helpotukselle ja sen toivottavasti eheyttävälle annille. Kun se loma sitten vihdoinkin koittaa ollaan hetki tavallaan eksyksissä. Lapsenomainen into asettuu pikkuhiljaa ja loma voi kunnolla alkaa. Jotkut tekevät valitettavasti lomastakin selkeän lukujärjestyksenomaisen suorituksen. Toiset taas ottavat jopa rannekellon kädestä ja sulkevat kännykänkin aloittaen loman ilman minkäänlaista suunnitelmaa.

Tutkimuksiahan aiheesta riittää ja eräässäkin todettiin että yli viisikymppiselle ei kolmen viikon loma ole mitenkään riittävä, en tiennytkään että loman pituus voisi olla ikäsidonnainen. Yksilöitähän tässä ollaan. Paljon on tietenkin ennen lomaa tapahtuneen raadannan määrästä ja tehosta kiinni.

Työntekoonkin jotkut suhtautuvat luterilaisen uutterasti. Toisen ääripään edustajat ottavat hommat huolettoman kevyesti turhia stressaamatta. Huiman intensiivistä ajattelutyötä suorittava puurtaja, joka tekee päivittäin jatkuvalla syötöllä merkittäviä ratkaisuja, käy kyllä pakostakin koko työsuorituksen ajan ylikierroksilla. Tällainen henkilö tarvitsee loman alkaessa aivotoiminnan tasaamiseen perusraiteelle pidemmän tovin, jotta hän toivottavasti pääsee miltei ajatuksettomaan tilaan. Tämän alasajon jälkeen voi todellinen rentouttava loma vasta kunnolla alkaa. Jos työhön liittyviä ärsykkeitä voidaan lisäksi välttää on edessä todennäköisesti onnistunut loma.

Tunnen paljon yrittäjiä, jotka eivät ole moksiskaan ratkoessaan lomallakin yrityksen asioita. Useat heistä toteavatkin, että on parempi olla lomallakin kun on ”kärryillä” siitä mitä yrityksessä tapahtuu. On sitten helpompi palata töihin kun asiat eivät tule vastaan kuin tavarajuna. Yrittäjän ajatuksethan pyörivät ”ei loman aikana” muutenkin 24 tuntia yrityksen ympyröissä. Luovalle yrittäjälle tällainen olotila ei ole edes rasittava.

Loma ei ainakaan saisi olla stressaava, mutta sanopa se nelilapsisen perheen vanhemmille, jotka luotsaavat pesuetta Linnanmäen kautta Puuhamaahan. Joskus nuorempana olen matkustellut isommassa porukassa autoillen ympäri Eurooppaa. Kyllä siinä vääjäämättä syntyi kaikenlaisia jännitteitä vaikkapa ravintolaskujen osuuksia setviessä. Siihen kun lisättiin erilaiset näkemykset siitä mihin ilmansuuntaan kulloinkin suunnistettaisiin, oli nk. kiva lomafiilis tilanteista kaukana.

Jokaisella on omanlaisiaan hyviä ja huonoja lomakokemuksia, joiden pohjalta voi rakentaa itselleen sopivat lomanvieton puitteet. Kohtuullista on, että loma antaisi voimia tuleviin koitoksiin, mutta kukapa muu siihen onnistuneeseen lomaan voisi enemmän vaikuttaa kuin jokainen itse. Mutta mitäs sitten teet kun ne kuuluisat Virtaset kampeavat mökillesi viikoksi siipeilemään tuliaisiksi tuodun kahvipaketin suomin valtuuksin.

Hyvää lomaa kaikille niille jotka eivät vielä ole lomaansa viettäneet!

Kauko Vanajas

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.