Audrey Hepburn – Rakastetun filmitähden vaietut lapsuusvuodet sodan keskellä

Millaista oli elää voimakastahtoisen äidin varjossa? Mitkä asiat ylläpitivät toivoa nuoren tytön elämässä sodan keskellä? Elämänkerturi Robert Matzenin uutuusteos Audrey Hepburn – Hollantilainen tyttö ja toinen maailmansota (Viisas Elämä, 2022) johdattaa lukijan rakastetun filmitähden, Audrey Hepburnin (1929-1993), vaiettuihin lapsuus- ja nuoruusvuosiin. Vuosiin, jotka määrittivät hänen elämäänsä ehkä enemmän kuin mikään muu, ja tekivät hänestä sen, mikä hän oli.

En tosiaankaan tuntenut Audrey Hepburnia, mutta nyt tiedän enemmän kuin ennen ja kaipaan häntä voimakkaammin kuin koskaan.”

– Luca Dotti, Audrey Hepburnin poika, teoksessa Audrey Hepburn – Hollantilainen tyttö ja toinen maailmansota.

Uutuusteos kertoo rakastetun näyttelijän vähemmälle huomiolle jääneestä lapsuusvaiheesta ja sen tähän asti vaietuista salaisuuksista. Muistelmateos käsittelee värikkäästi Hepburnin monikansallista sukutaustaa ja lapsuutta Alankomaissa ja Englannissa kuvaten koskettavasti erityisesti Hepburnin teinivuosia natsimiehityksen aikana. Lukijalle piirtyy tarkka kuva Velpin kaupungissa toimineen vastarintaliikkeen verkostosta, jonka auttamiseen Audrey muiden lasten tavoin rohkeudella osallistui. Teos raottaa verhoa tähteyden taakse tuoden esiin ihmisen, jolle muiden auttamisesta tuli lopulta elämän merkittävin tehtävä.

Audrey Hepburn (1929-1993) muistetaan erityisesti klassikkoelokuvista Loma Roomassa, Aamiainen Tiffanylla ja My Fair Lady. Lisäksi hän oli kuuluisa malli ja muoti-ikoni sekä Unifecin hyväntahdonlähettiläs, joka kiersi maailmaa puhuen lasten oikeuksien puolesta.

”Halusin, että Audreyn ihailijat voisivat aistia samat näyt, äänet, tuskan ja pelon, jotka tämä hollantilainen tyttö joutui miehityksen aikana kohtaamaan, sekä kokea ne taistelut, jotka muovasivat Audrey Hepburnista maailmanlaajuisen vaikuttajan” kertoo Robert Matzen uutuusteoksestaan.

Robert Matzen on yhdysvaltalainen kirjailija, joka on erikoistunut Hollywoodin kulta-aikana kukoistaneiden näyttelijöiden uraan ja toisen maailmansodan kauaskantoisiin vaikutuksiin heidän elämässään. Teoksissaan hän yhdistää huolella tehtyä tutkimustyötä ja mukaansatempaavaa tarinankerrontaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.