Sankarikoirat ihmishenkien pelastajina

Sankarikoirat ihmishenkien pelastajina

Kennelliitto myönsi vuonna 2019 Sankarikoiran arvon 13 koiralle. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Esittelimme jo aiemmin muutaman sankarikoiran tarinan. Seuraavasaa vielä pari sankaritekoa.

– Koiran ja ihmisen välinen suhde on ainutlaatuinen. Sankarikoiria palkitsemalla haluamme muistuttaa, että kaikki koirat voivat olla sankareita, vaikkeivat ne olisikaan koulutettuja hyötykoiria, painottaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Tulevana vuonna 2020 Kennelliiton toiminnassa painotetaan koiran hyvän luonteen ja käyttäytymisen edistämistä. Sankarikoirat sopivat hyvin tähän teemaan. Hyväluonteinen, hyvin sosiaalistettu koira on ihmisen paras ystävä rodusta riippumatta. Kennelliiton hallitus otti käyttöön Sankarikoira-arvonimen ensimmäisen kerran vuonna 1997. Sankarikoira® on Kennelliiton rekisteröimä tavaramerkki. Kennelliitto myöntää Sankarikoira-arvoja koirille, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Koira voi saada Kennelliiton kunniamaininnan myös muista sankariteoista. Eniten Sankarikoiran arvoja on tänä vuonna myönnetty koirille, jotka hälyttivät alkavasta tai jo syttyneestä tulipalosta. Koirat myös löysivät eksyneitä tai apua tarvitsevia sekä reagoivat sairaskohtauksiin.

Koirat pelastivat tulipaloilta ja häkämyrkytykseltä
Saksanpaimenkoira Foxy pelasti omistajansa tulipalosta. Joulukuun alussa vuonna 2018 Foxy herätti keskellä yötä isäntänsä hyppimällä, haukkumalla ja raapimalla. Mies avasi talon yläkerrassa sijainneen makuuhuoneen oven ja huomasi, että koko portaikko oli savussa. Suljettuaan makuuhuoneen oven mies rikkoi ikkunan ja hyppäsi Foxyn kanssa ulos. Samaan aikaan hänen vaimonsa oli rikkonut alakerran ikkunan ja piti hoitokoirasta kiinni, sillä se yritti piiloon sohvan alle. Mies auttoi kaksi muuta koiraa ja vaimonsa ulos, mutta koirat menehtyivät ja koko talo tuhoutui. Mies oli hengittänyt niin paljon savua, että hän joutui käymään sairaalassa, ja Foxyn keuhkot paranivat vasta muutaman viikon kuluttua. Ilman Foxya he eivät ehkä olisi enää hengissä.

Koirat hälyttivät sairaskohtauksesta ja karkulaisista

Saksanpaimenkoira Hermanni hälytti kotoa karanneesta pikkupojasta. Elokuussa 2019 kahdeksankuinen Hermanni oli ulkoilemassa perheen talon takapihalla, josta on talon läpi suora näkymä etuovelle. Pojan isä kuuli, kun koira alkoi yhtäkkiä haukkua, hyppiä ja raapia raivokkaasti vasten takaovea, jolta etuovi näkyy. Hermanni oli huomannut perheen 2,5-vuotiaan pojan lähteneen yksin ulos etuovesta, joka ei ollut lukittunut kunnolla perheen äidin lähdettyä kauppaan. Hermannin reaktion ansiosta isä havaitsi etuoven olevan avoinna ja pojan hävinneen olohuoneesta, missä poika oli hetkeä aiemmin leikkinyt. Isä juoksi ulos ja näki pojan, joka oli ehtinyt kulkea noin 50 metrin matkan parkkipaikalle, jonka vieressä kulkee vilkas ja raskasliikenteinen tie. Ilman Hermanni-koiran nopeaa havainnointia ja reaktiota poika olisi saattanut päästä tielle, ja tilanne olisi voinut päättyä kohtalokkaasti.

Länsigöötanmaanpystykorva Toivo hälytti apua asunnossaan kaatuneelle naapurille. Elokuussa 2018 Toivo alkoi haukkua aamulla makuuhuoneessa, eikä se totellut useita komentoja olla hiljaa. Se myös kallisteli päätään kuin kuunnellakseen jotain. Kun omistaja alkoi Toivon tavoin kuulostella tarkemmin, hän havaitsi naapurista kuuluvan huutoa. Tarkemmin kuunnellessa ääni alkoi kuulostaa vahvemmin avunhuudolta. Toivon omistaja lähti ulos tarkistamaan tilannetta, ja ulkona naapurin avunhuuto kuului entistä selvempänä. Hän soitti talonmiehelle, joka tuli avaamaan naapurin oven. Naapuri oli kaatunut asunnossaan neljä tuntia aiemmin, eikä päässyt enää omin avuin ylös. Ambulanssi kävi tarkistamassa naapurin voinnin. Ilman Toivon haukkumista naapurin avuntarve olisi jäänyt huomaamatta.