Rajaseudun laki

Rajaseudun kaikki asukkaat eivät olleet suinkaan pahoillaan lain kouran saapuessa viiveellä heidän kotikonnuilleen. Jotkut heistä suorastaan iloitsivat sen hitaasta esiinmarssista. Näin esitti vuonna 1878 lehden toimittaja näkemyksensä puoliksi sivistyneessä Uudessa Meksikossa suunnattuaan katseensa itään vielä vähemmän sivistyksen omaaville Teksasin tasangoille. Kirjoitus osoitti suoranaista kateutta tavasta, jolla teksasilaiset toimeenpanivat lakia ja järjestystä.

”Potterin piirikunnassa, Teksasin pannunvarressa ei ole yhtään virkailijaa,” toimittaja havannoi. ”Ja mikä on vielä parempaa, Potterissa ei ole yhtään valtion virkamiestä, joka voisi puuttua piirikunnan asukkaiden  vapaaseen elämänmenoon, joka on suorastaan nautinnollista. Hevosvarkaiden tai muiden roistojen ilmaantuessa alueelle roikkuivat he tuota pikaa kapokkipuun oksasta.”

Wyomingissa improvisoitiin

Tuon tyylinen improvisoitu rajaseudun oikeuskäytäntö antoi tietä perustuslailliselle lain toimeenpanolle hyvin hitain askelin, sitä usein myös merkillepantavan epämuodollisesti toteuttaen. Kun Wyomingin Cheyennen varhaiset asukkaat tulivat maantierosvojen ja muiden luopioiden häiritsemiksi, muodostivat he Nathaniel Kimball Boswellin johtamana epävirallisen komitean järjestystä toteuttamaan ja oikeutta jakamaan.

Boswell oli tullut aina New Hampshiresta saakka avatakseen apteekin territoorioon. Old Boz, kuten yhteisön kantavat voimat häntä kutsuivat, nautti oikeamielisten täyttä tukea. Old Boz pidätytti karjavarkaita ja piti muutenkin joukkoineen kurissa väestön, joka suureksi osaksi koostui ”uhkapelureista, varkaista, kulkureista, häikäilemätömistä kurkunkatkojista ja alamaailman naisista.” Wyomingin territoorion kuvernööri John Campbell viehättyi Boswellin otteista siinä määrin, että hän päätti nimittää hänet piirikunnan sheriffiksi.

Campbell ei antanut tämäntyyppisten ratkaisujen toimeenpanoon liittyvien ”turhien muotoseikkojen” säikäyttää itseään. Hän nappasi vain paperin ja kirjoitti siihen omin käsin: ”Teen tiettäväksi osoittaen erityistä luottamusta ja uskoa isänmaallisuuteen ja N.K.Boswellin lahjomattomuuteen, rehellisyyteen ja kyvykkyyteen, minä, John A. Campbell, nimitän edustamani hyveellisen auktoriteetin suomin valtuuksin, hänet Albanyn piirikunnan sheriffiksi.”

Wyoming oli tuohon aikaan jaettu neljään piirikuntaan, joista kukin ulottui alueen ääripäästä toiseen, Montanasta pohjoisessa aina etelän Coloradoon ja Utahiin. Täten muutamalla kynänvedolla, tuli Nat Boswellista ylin lain toimeenpanija virkapiirissä, joka käsitti 16 800 neliömailia.

Kauko Vanajas kääntänyt kirjasta THE GUNFIGHTERS.

Villin lännen rajaseudun lainvartijoiden virkamerkkejä kimaltelevasti ja runsaasti koristelluista aina pelkistetyn yksinkertaisiin.
Korkeinta arvoa edustaa U.S. Marshallin virkamerkki.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.