Pat Garretin mielikuvituksekkaat hyvästit Kidille

Billy the Kidin legendan syntymistä siivittivät mitä erilaisimpien tahojen näkemykset. Yksikään niistä ei kuitenkaan ollut epätodempi kuin sheriffi Pat Garrettin, miehen joka otti hengen Kidiltä. Pian Kidin surmaamisen jälkeen Garrett lyöttäytyi yhteistyöhön maata kiertävän lehtimiehen Ashmun Upsonin kanssa. He sepittivät yhdessä kirjan nimeltään ”An authentic Life of Billy the Kid”, jolta siis voidaan olettaa totuudenmukaista tarinaa Kidistä. Esipuheessa lausutaan ylevästi : ”Minua on kannustanut tähän työhön ryhtymistä halu korjata ne tuhannet väärät todistukset, joita on julkaistu sanomalehdissä ja keltakantisissa halvoissa romaaneissa.”

Tosiasiassa Garrettin ja Upsonin tekele oli vakuuttavista kuvituksistaan huolimatta yhtä huolimattomasti kirjoitettu kuin Garrettin niin halveksimat 10 sentin hintaiset romaanit. Esimerkiksi Billy the Kid ei kaksitoistavuotiaana päästänyt päiviltä kulkuria, joka oli loukannut hänen äitiään. Kid ei myöskään pelastanut vankkureiden väkeä intiaanien hyökkäykseltä hyökäten näitä vastaan aseistuksenaan pelkkä kirves. Hän ei ratsastanut 81 mailia kuudessa tunnissa järjestääkseen ystävänsä ulos vankilasta Teksasissa. Kun juttujen yhteydessä kuitenkin mainittiin kirjoittajan nimi, alkoivat lukijat pitää niitä ehdottomina totuuksina.

Garrettin maine ei kärsinyt yhtään näiden keksittyjen juttujen takia. Jo valtaisan maineen erityisesti Yhdysvaltain lounaisissa osissa omaavana miehenä, sai Garrett viran kuuluisien rangereiden kapteenina. Hänelle myönsi myös nimityksen veronkantajaksi itse presidentti Teddy Roosevelt, erään San Antoniossa vietetyn lounaan päätteeksi. Mutta kun Garrettin hankkima maatila Uudessa Meksikossa alkoi mennä hunningolle, tuli Patista kärttyisä ilmestys saluunoissa joiden kalustoon hän suorastaan kuului. Lopulta vuonna 1908 hänet surmasi naapuri pitkään jatkuneen kinastelun päätteeksi. Ironinen loppu miehelle, joka kirjassaan oli kuvannut itseään mieheksi joka toi Uuteen Meksikoon ”rauhan ja vaurauden aikakauden, josta osavaltio tulee nauttimaan ikiaikaisesti.”

Billy the Kidin taustaa

Billy the Kid. Billy syntyi New Yorkissa noin 1859. 1877 työskennellessään armeijan ajurina Billy tappoi erään sepän harmittoman loukkauksen jälkipuinnissa. Billy heitettiin Camp Grantin vartiotupaan. Hän pakeni ja  pääsi karjapaimeneksi maatilalle Uudessa Meksikossa. Näihin aikoihin valmistautuivat laidunmaista kilpailevat osapuolet suureen koitokseen, joka myöhemmin tuli tunnetuksi Lincolnin piirikunnan sotana. Tämän konfliktin aikana Billy tappoi sheriffi William Bradyn. Tyrmään jouduttuaan luikahti hän helposti käsiraudoistaan (hänen ranteensa olivat paksut, mutta kämmenet pienet) ja pakeni. Vaikka hän olikin luonteeltaan yksinkulkija, johti hän pian lain suojattomien joukkiota.

Kauko Vanajas kääntänyt kirjasta The Gunfighters

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.