Koiran itseluottamus ja sen parantaminen

713
Aggressiivinen vai arka?
Koiran aggressiivisuus ja vihaisuus voi olla sen tapa peittää epävarmuutta ja arkuutta. Terveen itsetunnon omaava koira ei ole röyhkeä ja se hallitsee käytöksensä myös uusissa, pelottavissa, jopa vaarallisissa tilanteissa. Esim. poliisikoirilla täytyy olla hyvä itseluottamus; ne joutuvat usein hankaliin tilanteisiin, mutta niiden työstä ei tulisi mitään, jos ne käyttäytyisivät hallitsemattoman aggressiivisesti. Epävarma, arka koira stressaa koko ajan ja voi ajautua käytöksensä vuoksi usein vaikeuksiin joko lajitoveriensa tai ihmisten kanssa. Arkuus-/aggressiivisuusongelmat ovat melko yleisiä mm. löytökoirilla tai sellaisilla koirilla, joita on entisessä kodissaan kohdeltu huonosti.
Pentuvaihe
Koiran terveen itsetunnon rakentaminen alkaa jo pentuvaiheessa. Jos 5 vkoa vanha koira kokee jotain pelottavaa ja traumatisoivaa, siitä ei jää vaikutusta myöhemmälle iälle, mutta 6-8 viikkoinen pentu on herkimmillään ja shokki jää vaikuttamaan ja siirtyy sen ns. kestomuistiin. Kun pentu on 12-13 vkoa ja sitä vanhempi, negatiivisista kokemuksista ei jää enää niin merkittäviä haittoja myöhemmälle iälle. On muistettava, että voimakkaat negatiiviset, shokkivaikutteiset tapahtumat vaikuttavat koiran elämään. Se voi saada niitä missä iässä tahansa, mutta juuri ikäviikot 6-8 ovat kaikkein herkimmät. Herkkäluonteisille, pehmeille koirille traumoja syntyy helpommin missä iässä tahansa. Kun miettii rotua ja valitsee pentua, kannattaa tutkiskella rehellisesti omia voimavaroja ja tietotaitoa. Rohkean ja reippaan pennun ja koiran kanssa eläminen on helpompaa kuin aran kanssa, mutta hyvin itsevarma koira tarjoaa muunlaisia haasteita omistajalleen: kuinka saada se toimimaan halutulla tavalla.
Eri rotuisilla koirilla painottuvat erilaiset luonteenpiirteet. Esim. paimentamiseen ja vartioimiseen jalostetut koirarodut ovat lähtökohtaisesti paljon itsenäisempiä ja rohkeampia kuin esim. seurakoirat. Niiden odotetaankin tekevän omia johtopäätöksiä ja toimivan itse arvioiden tilanteen edellyttämällä tavalla. Nämä koiran ominaisuudet edellyttävät omistajalta ja kouluttajalta osaamista ja kokemusta koirien kanssa työskentelystä. Kovin itsevarmalta koiralta saattaa myös puuttua miellyttämisenhalu, joka tekee sen käsittelystä ja kouluttamisesta haasteellisempaa. Koiran itsetunnon kannalta pentuvaiheen ja varhaisen nuoruuden ajan sosialistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Mutta kuinka korjata aiemmat virheet ja parantaa nuoren tai aikuisen koiran itsetuntoa ja rohkaista sitä?
Jos sinulla on arka koira:
Ole reipas ja itsevarma.
Yritä olla sitä ihan oikeasti, koira vaistoaa kyllä. Älä ylireagoi, älä hermostu. 
Lakkaa etsimästä vikoja koirasta, katso peiliin.
Muutos parempaan lähtee aina omistajasta.
Toimi näin:
Ole laumanjohtaja.
Koira on tyytyväinen ja stressitön, kun se tietää kuka on laumanjohtaja ja kuka huolehtii siitä ja asioista, eikä sen tarvitse huolehtia. 
Ole looginen käskyissä ja kielloissa
Jos koiraa on kielletty hyppäämästä sängylle tai sohvalle, sen ei pidä antaa koskaan hypätä sängylle tai sohvalle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö koiralla saisi olla jotain tiettyä sohvaa tai nojatuolia, jolle se saa mennä.
Pyri käyttämään aina samoja kielto- ja käskysanoja.
Sano käskyt selvästi. Koiran on vaikea erottaa käskyjä muun puheen seasta eikä se pahastu, vaikka et olisikaan ”kohtelias” samalla tavalla kuin ihmisille puhuessasi. Koira ymmärtää myös äänensävyjä ja esim. matalammalla äänellä annetut käskyt menevät usein paremmin perille kuin korkeammalla äänellä annetut.
Älä tartuta omaa pelkoasi tai epävarmuuttasi koiraan. 
Älä silittele tai tyynnyttele koiraa silloin kun se on peloissaan tai säikähtänyt. Koira voi tulkita nämä kehuiksi ja kokee silloin toimivansa oikein. Käyttäydy itse normaalisti ja vie koira kauemmas. (Tätä tehdään erityisen usein pienten koirien kanssa, jotka nostetaan syliin esim. toisen koiran tai ihmisen jo pelkästään lähestyessä. Näin toimiessa koira oppii erinomaisen hyvin pelkäämään muita koiria ja ihmisiä.) 
Opeta koiraa, varsinkin pentua, leikin varjolla ja kannustaen.
Jos koiraa pelottaa tai se ei ymmärrä, älä pakota, vaan houkuttele ja palkitse. Liian suuret vaatimukset ja paineet saavat koiran tuntemaan itsensä epävarmaksi. 
Muista aina koiran kehitystaso opetttaessasi sille uusia asioita.
Älä vaadi koiralta liikaa; ne tekevät kyllä sen minkä osaavat! 
Palkitse onnistumiset, sivuuta epäonnistumiset ja yrittäkää uudelleen.
Kun koira onnistuu, se kasvattaa koiran itseluottamusta. Myös luottamus omistajaan/ohjaajaan on tärkeää. Toiminnan keskeyttäminen epäonnistumiseen ilman onnistumisen mahdollisuutta heikentävät koiran motivaatiota ja se vaistoaa myös omistajan tyytymättömyyden.
Tutustu rauhassa koiran luonteeseen ja ruoki vahvuuksia, kompensoi heikkouksia.
Jo hyvin nuoresta pennusta näkee mm. sen, onko se rohkea vai arka ja syrjäänvetäytyvä. Jos koira on arka, se tarvitsee enemmän ihmisen rohkaisua.
Elä koirasi kanssa normaalia, säännöllistä elämää.
Koirat rakastavat rutiineja ja ne rauhoittavat niitä. Ulkoiluta aina samaan aikaan, ruoki aina samaan aikaan jne.
Pyri tarjoamaan sille uusi elämys, paikka, ihminen tms. joka päivä. 
Tee koiran kanssa retkiä erilaisiin paikkoihin: käykää liikenteen vilinässä, parkkipaikoilla, puistossa, metsässä. Aloita retket läheltä ja tutummista paikoista lyhyt hetki kerrallan. Pikkuhiljaa voitte siirtyä oudompiinkin paikkoihin ja pidentää aikaa. Kun koira huomaa pärjäävänsä uusissa paikoissa ja uusien ihmisten kanssa, sen itseluottamus paranee aivan huomaamatta. 
Anna koiran totutella uusiin paikkoihin, ihmisiin jne. pikkuhiljaa ja asteittain. 
Älä anna vieraiden ihmisten lähennellä koiraasi äläkä pakota sitä tutustumaan kehenkään. Koiran, aivan kuten ihmisenkin, on saatava päättää, millä etäisyydellä se haluaa muista olla. Kotona hoitotoimenpiteitä tehtäessä, eläinlääkärissä ja näyttelykehässä tilanne on eri, silloin päättävät ihmiset. Arkaa koiraa kannattaa rapsuttaa rinnasta, ei pään päältä.
Jos esim autossa matkustaminen on koiran mielestä pelottavaa ja ahdistavaa, aloitetaan harjoittelu istumalla autossa ihan paikallaan, ovet auki. Seuraavaksi suljetaan ovet, istutaan pidempään. Jossain vaiheessa käynnistetään auto ja pikkuhiljaa lähdetään jo pienille ajeluillekin.
Vahvista entisiä, hyviä kokemuksia.
Palaa koiran kanssa esim. uusiin paikkoihin ja vahvista hyvää kokemusta vaikkapa leikkihetkellä. Ihmisiin tutustuttaessa toimivat hyvin rapsutukset ja makupalat.
Artikkeli : lemmikille.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.