Abraham Lincolnin kuoppainen tie valkoiseen taloon

193-senttinen ja voimakasrakenteinen Abraham Lincoln oli hyvä lankuntekijä, mutta mieluummin hän kyllä lueskeli. "Isäni," hän sanoi kerran, "opetti minut tekemään työtä, mutta hän opetti minut myös olemaan rakastumatta työn tekoon."

Vuonna 1858, kun Abraham Lincolnin ystävät kannustivat häntä pyrkimään presidentiksi oli hänellä lyhyt vastaus valmiina, ”Vain tapahtumat voivat tehdä presidentin.”

Raskas tapahtumien ketju siivittikin Lincolnin tulevaa presidenttiyttä; ja kun hänen valintansa laukaisi etelävaltioissa sisällissodan, Lincoln vannoi presidentin valansa vuonna 1861 valtiossa, joka ei ollut enää yhtenäinen. Johtaessaan maataan voittoon sisällissodassa ja pyyhkimällä pois orjuuden vitsauksen, tuli tästä ”Lännen miehestä” voiman ja myötätunnon vahva symboli, jota kunnioitettiin syvästi ympäri maailmaa.

Abraham Lincoln syntyi helmikuun 12. vuonna 1809. Nuori Abe kasvoi ankarissa olosuhteissa maatilalla ja hänen lapsuuteensa teki arven 34-vuotiaan äidin kuolema vuonna 1818. Aben onneksi hänen isänsä Thomas Lincoln meni naimisiin leskeksi jääneen Sarah Bush Johnstonin kanssa, joka ammensi rakkautta ja ymmärrystä herkälle pojalle. Todennäköisesti lukutaidoton äitipuoli kannusti Abea lukuharrastuksen pariin, joka lukikin kaiken mitä käsiinsä sai Raamatusta Robinson Crusoeen kävellen mailikaupalla saadakseen kirjan lainaksi.

Sarah Bush Lincoln, Aben äitipuoli, oli hieno, voimakastahtoinen nainen, joka oli päättänyt, että Abesta tulisi vielä jotakin suurta. Hän rohkaisi Abea lukemaan ja kirjoittamaan ja vaati, että Thomas Lincoln ei saanut sekaantua Aben opiskeluun. Kun Abe valittiin presidentiksi, hän kävi Sarahin luona; Sarah itki ja sanoi oikeaan osuen, että ei enää koskaan näkisi Abraham Lincolnia.

Kun perhe muutti jälleen vuonna 1830 Illinoisin erämaihin, lähti 22-vuotias Lincoln omille teilleen. Hän asettui New Salemiin, harjoittaen siellä mitä moninaisimpia ammatteja: hän hoiti kauppaa ja myllyä, palveli vapaaehtoisista koottujen New Salemin asukkaiden kapteenina Black Hawkin sodassa (sota Yhdysvaltain ja alkuperäisasukkaiden kanssa), pyrki kansanedustuslaitokseen aikeessaan kuitenkin epäonnistuen, oli yhtiökumppanina kaupassa, joka kuitenkin pian meni nurin ja palvelipa hän vielä postimestarina ja apulaismaanmittarinakin.

Abraham Lincoln

Abe luki lakikirjoja aina vapaahetkinään ja 1834 hän pääsi ensimmäiselle tulevista neljästä kaudestaan Illinoisin lainsäädäntöelimessä. Maaliskuussa 1837 sai Lincoln valtuutuksen toimia asianajajana. Välittömästi huhtikuussa hän muutti Springfieldiin ryhtyen osakkaaksi John T. Stuartin asianajotoimistoon. Juristina Lincoln vietti paljon aikaa kuoppaisilla teillä rattaissaan kiertäen tuomiokuntansa neljäätoista käräjäpaikkaa ollen aina siellä, missä tuomari piti istuntojaan. Elämä oli ankaraa, mutta Abe nautti lakimiesten seurasta, joiden kanssa saattoi kertoilla raavaalla lännen huumorilla höystettyjä juttuja heitellen sutkauksia jopa lakituvassa. Eräs veteraani, joka oli kokenut monta kahakkaa Lincolnin kanssa lakituvassa sanoi myöhemmin, että Lincoln oli ”harmiton kuin kyyhkynen mutta viisas kuin käärme.”

4.11.1842 Lincoln avioitui varakkaasta kentuckylaisperheestä kotoisin olevan Mary Toddin kanssa. Heille syntyi neljä poikaa, joista vain yksi, Robertt Todd saavutti aikuisiän. Vuodesta 1847 vuoteen 1849 palveli Lincoln kongressissa yhden kauden, Whig-puolueen edustajana, jossa Yhdysvaltain-Meksikon sotaa pidettiin tarpeettomana ja perustuslain vastaisena. Tämä kanta ei ollut suosittu ja niin Lincoln ei pyrkinyt toiselle kaudelle. Hän palasi asianajajan tehtäviin Springfieldiin. Tässä vaiheessa Lincoln päätteli poliittisen uransa olevan päätepisteessä, mutta tosin kävi, kuten historia osoittaa.

Kauko Vanajas Kääntänyt kirjasta Story of the GREAT AMERICAN WEST.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.