Sinilevä voi pahimmillaan aiheuttaa koiralle tai kissalle hengenvaarallisen myrkytyksen

Älä päästä lemmikkiäsi uimaan äläkä varsinkaan juomaan luonnonvesiä, jos et ole varma, ettei vedessä ole sinilevää.

Suomen ympäristökeskus SYKE on aloittanut kesän 2020 sinilevätiedotuksen kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Noin puolet sinileväesiintymistä on myrkyllisiä. Myös koirat ja kissat voivat kärsiä sinilevästä. Pahimmassa tapauksessa sinilevämyrkytys voi viedä lemmikin hengen.

Sinilevät runsastuvat yleensä loppukesällä. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla Suomen merialueilla havaittiin paikoitellen vähän sinilevää. Järvillä sinilevähavaintoja on toistaiseksi tehty vain kaksi. Nyt kannattaa kuitenkin jo valpastua ja harkita, mihin laskee lemmikkinsä juomaan ja uimaan.

Sinilevätoksiinit voivat aiheuttaa lemmikille akuutin maksavaurion ja keskushermosto-oireita. Oireina voi olla esimerkiksi ripulia, oksentelua, kuolaamista, heikkoutta, lihastärinää, jäykkyyttä tai halvausoireita.

– Mikäli eläin on uinut sinileväpitoisessa vedessä, muttei ole juonut sitä, voi pelkän turkin huolellinen pesu riittää. Jos eläin on päässyt juomaan vettä, tulee ottaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin jatko-ohjeita varten, päivystys- ja tehohoitoon perehtynyt pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Maija Hagman Eläinsairaala Evidensia Tammistosta ohjeistaa.

Hoidosta huolimatta ennuste on varauksellinen, jos potilaalla jo on myrkytyksestä aiheutuvia oireita. Vastalääkettä sinilevämyrkytykseen ei ole, vaan hoito koostuu oireenmukaisista tukihoidoista.

Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä kellertävinä tai vihertävinä siitepölymäisinä hippusina. Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon. Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Sinileväseurantaan voi osallistua kesän aikana älypuhelimissa toimivan Havaintolähetin avulla tai perustamalla oman havaintopaikan Järvi-meriwiki-palveluun. SYKE tiedottaa levätilanteesta viikoittain kesä-elokuussa.

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.