Uusi vesiliikennelaki helposti haltuun: Väistämissäännöt yhdessä paketissa!

Helsingistä käsin toimiva PV Aisko kiinnosti yleisöä Uivassa venenäyttelyssä Lauttasaaressa.

Uusi vesiliikennelaki tuli voimaan tämän kuun alussa 1.6.2020. Laki kokoaa yhteen veneilijää koskevat vesiliikenteen säännöt. Vesillä liikuttaessa ei ole etuajo-oikeuksia, vaan väistämisvelvollisuuksia – kokosimme muistilistan väistämissäännöistä veneilijälle.

”Uudessa vesiliikennelaissa käsitellään yleisesti vesiliikenteen sääntöjen noudattamista, turvallista kulkua ja nopeutta sekä mm. valojen, merkkikuvioiden ja ääni-, sekä valomerkkien käyttöä. On erinomainen asia, että veneilijää koskevat säännöt on koottu laajasti yhteen pakettiin. Jokaisen veneilijän kannattaakin tutustua uuteen vesiliikennelakiin, ellei sitä ole vielä tehnyt”, muistuttaa erityisasiantuntija Kimmo Patrakka.

”On muistettava, että vesillä kyse on nimenomaan väistämisvelvollisuudesta, etuajo-oikeutta ei ole. Niin ikään tähystyksestä täytyy huolehtia – myös perän suuntaan”, painottaa Patrakka.

Veneilijän väistämissäännöt ja tähystysvelvollisuus

 1. Ohittava vene väistää ohitettavaa
  Ohita siltä puolelta, jonka katsot turvallisemmaksi. Huomio myös aiheuttamasi aallokon vaikutus toiseen veneeseen, sekä vastaantuleva liikenne.
 2. Kohdattaessa moottoriveneet väistävät oikealta, kulkusuuntien risteytyessä vasemmalta tuleva väistämisvelvollinen
  Liiku väylän oikeaa reunaa, niin saat helposti väistettyä vastaantulijaa sujuvasti ja turvallisesti. Moottoriveneiden kulkusuuntien risteytyessä toimitaan kuten tieliikenteessä eli vasemmalta tuleva väistää, mieluiten oikealta tulevan veneen perän takaa.
 3. Moottorivene väistää aina purjevenettä
  Olipa lähestymissuunta mikä tahansa, niin moottoriveneilijän pitää aina väistää purjevenettä. Muista kuitenkin, että moottorivoimalla liikkuvalla purjeveneellä ei ole erityisoikeuksia muihin veneisiin nähden.
 4. Purjeveneet väistävät toisiaan tuulen mukaan
  Toista purjevenettä väistettäessä tulee muistaa, että tuulenpuoleinen vene väistää, jos tuuli on samalta puolelta. Jos tuuli on eri puolilta, väistää se, jolla tuuli on vasemmalta puolelta.
 5. Vene väistää aina laivaa
  Vältä aina tiukkoja kohtaamistilanteita laivojen kanssa, sillä laiva ei pysty tekemään nopeita väistöliikkeitä tai nopeuden muutoksia. Vene, myös purjevene, on väistämisvelvollinen laivaa kohdattaessa.
 6. Muista aina tähystää
  Veneilijän tulee olla tarkkana koko ajan. Käytä avuksi tähystämisessä sekä kuulo- että näköhavaintoja ja muista aina tähystää joka suuntaan – myös perään päin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.