Omalta kodilta toivotaan energiaomavaraisuutta

Kaksipuoleiset aurinkopaneelit muodostavat Asuntomessujen ranta-alueelle katoksen. Kuva: Krista Keltanen

Suomen Asuntomessut toteuttaa vuosittain Asumisen ihanteet -tutkimuksen, jossa selvitetään suomalaisten asumiseen liittyviä odotuksia ja haaveita.

Vaikka asumisen ihanteet ovat suuressa mittakaavassa varsin hitaasti muuttuvia, näkyvät kahden pandemiavuoden vaikutukset lisääntyneinä tilatoiveina sekä lähiluonnon merkityksen kasvuna.

Omakotitalon suosio säilyy vankkana, sillä yli puolet suomalaisista haluaisi mieluiten asua omakotitalossa.

Toive omasta tilasta jokaiselle perheenjäsenelle elää vahvana, mutta etätyön määrä on selvästi vähentynyt ja ihmiset ovat palanneet hybridi-työskentelyyn. Toiveet erillisestä työhuoneesta ovat hieman laskeneet ja yli 90 prosenttia haluaa, että työmatkaan menee korkeitaan puoli tuntia.

Yli viidennes uusimpaan kyselyyn vastanneista on pohtinut oman kodin energiaomavaraisuutta.

Lähes 70 prosenttia toivoo nyt kodiltaan energiaomavaraisuutta, kun vuonna 2021 luku oli 58 prosenttia, ja yhä useampi toivoo kotinsa myös mahdollistavan sähköautoilun.

– Rakennus- ja sisustusvinkkien lisäksi tänä vuonna Naantalista tullaan varmasti hakemaan mallia energiaremontteihin, kertoi Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio tiedotteessa.

– Lounatuulessa nähdään edistyksellisiä energiaratkaisuja niin oman aurinkovoimalan kuin älymuuntamonkin muodossa. Lisäksi alueella on hyödynnetty erinomaisen hyvin sekä maalämpöä että -viilennystä. Alue on mielenkiintoinen niin ammattirakentajan kuin asukkaankin kannalta.

Oma koti on maailman myllerrysten keskellä turvasatama ja rauhoittumispaikka. Kodin nykyiseen sijaintiin täysin tyytyväisiä on aiempaa enemmän.

Muilta osin tyytyväisyys nykyiseen asuntoon on hieman laskenut.

– Näen tämän niin, että ihmisten kodinrakentamis- ja remonttihalut ovat ennallaan tai jopa nousussa, mutta hankintoja tehdään nyt erityisen huolellisesti harkiten. Asuntomessut on oiva paikka kerätä ideoita, vertailla vaihtoehtoja ja siten rakentaa vankat perusteet omille valinnoille. Messukodeissa erilaisia ratkaisuja ja materiaaleja pääsee tutkimaan aidossa ympäristössä kokonaisvaltaisesti kaikilla aisteilla havainnoiden. Lisäksi messuvierailun jälkeen koteihin voi palata nettisivuillamme, eli voi kiertää koteja virtuaalisesti ja tutkia yksityiskohtia vielä tarkemmin, kertoi Anna Tapio.

Asuntomessuja on vietetty tänä vuonna Naantalin Lounatuulessa Luonnonmaan saarella 15.7.-14.8.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.