Keravalla ja Järvenpäässä halutaan aiempaa isompia vuokra-asuntoja

66
Kuvituskuva

Suomen Vuokranantajat ry:n tuoreen vuokramarkkinakatsauksen mukaan koronapandemia vaikuttaa lisänneen kiinnostusta suurempia vuokra-asuntoja kohtaan Keravalla ja Järvenpäässä.

Uusimpien tilastojen perusteella kaksio on käynyt monelle perheelle etätyön ja etäopiskelun aikana ahtaaksi.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat Järvenpäässä 0,8 prosenttia ja Keravalla 0,7 prosenttia viime vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä kuluvan vuoden ensimmäiselle neljännekselle.

Koronapandemian pitkittyminen on näkynyt sekä Järvenpäässä että Keravalla vuokrakehityksen hidastumisena. Vuokrat nousivat kaupungeissa kuitenkin enemmän kuin pääkaupunkiseudulla, jossa nousu jäi 0,2 prosenttiin.

Vuodentakaisesta eniten, 1,1 prosenttia, Järvenpäässä nousivat kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen vuokrat.

Keravalla vastaavien asuntojen vuokrat nousivat yhdellä prosentilla, yksiöissä nousua kertyi miltei saman verran, 1,1 prosenttia.

Molemmissa kaupungeissa vuokrakehitys oli pienintä kaksioissa.

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat kummassakin eniten kolmioissa ja sitä suuremmissa asunnoissa vuoden 2021 aikana.

– Asuntojen vuokrien ja markkinointiaikojen kehitys koronapandemian aikana kertoo kiinnostuksen kasvaneen kolmioita ja sitä suurempia vuokra-asuntoja kohtaan sekä Keravalla että Järvenpäässä. Samaan aikaan kaksioissa vuokrakehitys on hidastunut ja markkinointiajat ovat pidentyneet eniten. Vastaava ilmiö on nähtävissä koko maan tasolla. Etätyö ja -opiskelu siirsivät kysyntää kaksioista suurempiin vuokra-asuntoihin, mutta yksiöiden kysyntä säilyi varsinkin kesän sesonkiaikoina suhteellisen vakaana, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen tiedotteessa.

Suomen Vuokranantajat ry:n mukaan Vuokraovi.com-sivuston ilmoitusten markkinointiajan mediaanin aikasarja paljastaa, että juuri ennen koronaa, vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä, Keravalla vuokralainen löytyi kaksioihin keskimäärin nopeammin kuin kolmioihin ja yksiöihin.

Pandemian myötä vuokrausajat vaikuttavat nousseen erityisesti kaksioissa, kun taas kolmioissa markkinointiajan mediaani on pysytellyt viime vuodet noin kolmessa viikossa.

Vuoden 2022 ensimmäisellä vuosineljänneksellä järvenpääläiseen kolmioon joutui etsimään vuokralaista keskimäärin 15 vuorokautta, kun taas yksiöissä markkinointiaika oli noin kolme viikkoa ja kaksioissa noin kuukausi. Koronapandemia käänsi kolmioiden markkinointiajan laskuun, yksiöissä se on kasvanut tasaisesti.

Vuokraovi.comin valtakunnallisen Markkinapulssi-kyselyn mukaan jopa puolet vuokra-asunnon etsijöistä kokee sopivan asunnon löytämisen hankalaksi, vaikka tarjontaa on monessa kaupungissa ennätyksellisen paljon.

– Erityisen haastavaksi koettiin isompien perheasuntojen löytäminen, joiden osuus tarjonnasta on alhaisempi, kertoo Vuokraovi.com liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.