Asuntokauppa on tasautumassa lähelle pitkän aikavälin tasoa

Asuntokaupan volyymi on tammi–kesäkuussa 2022 palautumassa lähemmäs normaalitasoa vuoden 2021 huippulukemien jälkeen.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat huhti-kesäkuussa 2022 palautuneet lähemmäs viiden vuoden pitkäaikaista keskiarvoa huippuvuoden 2021 jälkeen, kertoo heinäkuussa julkaistu markkinakatsaus. Uudiskohteiden kauppa on edelleen hidastunut viimeisten vuosien huipputasoista.

Asuntokaupan volyymi vanhoissa asunnoissa on palautunut lähemmäs viiden vuoden pitkäaikaista keskiarvoa viime vuoden huippulukemien jälkeen, selviää Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Hintaseurantapalvelun markkinakatsauksesta.

Koko alkuvuonna, eli tammi-kesäkuussa, vanhoja asuntoja myytiin Suomessa 33 119, mikä on 10,6 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten, mutta edelleenkin 6,9 prosenttia yli pitkäaikaisen keskiarvon.

– Kaiken kaikkiaan asuntomarkkinat ovat tasaantuneet ja ovat nyt 10 vuoden perspektiivilläkin tarkasteltuna normaalitasolla ja esimerkiksi yksiöiden kauppa on tähän ajanjaksoon verrattuna käynyt hyvään tahtiin, kommentoi Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Marina Salenius.

Vanhojen asuntojen myynti supistui kesäkuussa 2022 vuoden 2021 kesäkuuhun verrattuna -13,7 prosenttia. Kauppaa niistä tehtiin silti hieman vilkkaammin kesäkuussa kuin toukokuussa.

Vanhoja kerrostaloasuntoja myytiin vuoden 2022 kesäkuussa 2 773 kappaletta, joka on 3,7 prosenttia yli viiden vuoden keskiarvon.

Rivitaloasuntojen kauppamäärät (1 455 kpl) ovat kesäkuussa 0,6 prosenttia korkeammat kuin viiden vuoden keskiarvo. Omakotitalojen kauppa (1 416 kpl) jäi 5,5 prosenttia viiden vuoden keskiarvoa pienemmäksi.

Uusia asuntoja myytiin Suomessa vuoden 2022 kesäkuussa 505, joka on yli puolet vähemmän kuin viime vuoden kesäkuun kauppamäärät ja 46,4 prosenttia alle viiden vuoden keskiarvon.

– Uudiskohteiden kauppa lähti voimakkaaseen nousuun vuonna 2017, ja lukujen valossa nyt ollaan palattu vuoden 2016 tasolle, tiedottaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.