Lasten mielestä tulevaisuus on täynnä lentäviä autoja ja toiveikkuutta

Lapset ovat toiveikkaita Suomen tulevaisuuden suhteen

Millainen tulevaisuuden Suomi lasten mielestä on? Se selviää teatteri-ilmaisun ohjaajan Ville Mustosen Miltein 100 tarinaa tulevaisuuden Suomesta -hankkeen avulla. Mustonen on nimittäin saduttanut Tuusulassa ja Järvenpäässä asuvia 6-12-vuotiaita lapsia ja kirjoittanut ylös heidän kuvailemansa tarinat tulevaisuuden Suomesta autenttisina heti sadutushetkellä. Heidän tarinoitaan on kuultavana Tuusulan kirjastossa 30.lokakuuta saakka sekä Järvenpään kirjastossa 17. syyskuuta asti. Mustonen kertoo, että idea Miltein 100 tarinaa tulevaisuuden Suomesta -hankkeeseen syntyi ajatuksesta saada pienten äänet kuuluviin.

– Tuntui hyvältä saada kasaan 88 tarinan verran lasten vapaata kuvailua aiheesta tulevaisuuden Suomi, Mustonen kertoo iloisesti.

Lähellä sydäntä oleva hanke on tuottanut paljon iloa ja yllättäviä hetkiä. Eniten miestä yllätti se, kuinka ihanan lapsekkaita tarinoita osa viidennellä luokalla olevista lapsista kertoivat. Toinen yllättävä asia taas oli se miten yhteiskunnallista sanavarastoa osa ensimmäisellä luokalla olevista käyttivät.

Iällä vaikutusta tarinaan

Tarinat, joita lapset kertoivat riippuivat melko pitkälti lapsen iästä. Mustonen kertoo, että esimerkiksi 10-12-vuotiaiden lasten tarinoissa ilmeni paljon esimerkiksi presidenttejä ja ministereitä. 6-8-vuotiaiden tarinoissa tulevaisuuden Suomi ilmentyi enemmänkin heidän oman tulevaisuutensa haaveilun kautta. Tämän ikäiset lapset kertoivat tarinoita siitä millaisia he ovat tai esimerkiksi, että heidän veljensä on ninja, joka pelastaa kaikki.

Mustonen kertoo, että pääpiirteissään lasten tarinoista huokui toiveikkuus ja suuri kehitys teknologiassa. Lapset muun muassa arvelivat tulevaisuuden Suomessa olevan Paluu tulevaisuuteen -elokuvan tavoin lentäviä autoja. Tämän lisäksi lapset arvelivat silloin iPadien tai tablettien olevan lattian kokoisia.

Tarinat on saatu saduttamalla lapsia Tuusulassa ja Järvenpäässä. 6-12-vuotiaiden tarinat on kirjoitettu ylös autenttisina sadutushetkessä, jonka jälkeen ne on äänitetty 14-21-vuotiaiden nuorten lukemina. Nämä tarinat ovat kuunneltavissa Tuusulassa Jokelan ja Hyrylän kirjastoissa. Tämän lisäksi tarinoita pääsee kuuntelemaan myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Perheyksikkö Keltasirkussa ja Neulekahvila Lentävässä Lapasessa 30. lokakuuta saakka. Järvenpään kirjastossa tarinat ovat kuunneltavissa 17. syyskuuta asti. Eri paikoissa kuullaan eri tarinoita.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.