Äitienpäivän kunniamerkki Tuusulan Jäniksenlinnaan

Äitienpäivä on tänä vuonna erityisen juhlava Tuusulan Jäniksenlinnassa asuvalle perushoitaja Erja Sarenius-Salmenkivelle. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luovuttaa Erjalle Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana.

Ritarikuntien hallitus antoi ensimmäisen kerran kunniamerkkejä äideille vuonna 1946

Kunniamerkit luovutetaan tänä vuonna kaikkiaan 33:lle äidille äitienpäiväjuhlassa, jonka Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestää yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa Säätytalolla Helsingissä 14. toukokuuta 2017.

Kunniamerkin saavat äidit ovat kotoisin eri puolilta Suomea, pohjoisin palkittava tulee Inarista, itäisin Lappeenrannasta ja läntisimmät Ahvenanmaalta. Vanhimmat heistä ovat syntyneet 1920-luvun lopulla ja nuorin on 43-vuotias. Tunnustuksen saavat äidit ovat omien yhteisöjensä puuhanaisia, he ovat ahkeria erilaisissa järjestöissä ja tekevät monipuolisesti vapaaehtoistyötä. Omien lasten kasvattamisen lisäksi moni heistä on toiminut puolisonsa kanssa sijais- ja tukiperheenä.

Kunniamerkki ansioituneelle kasvattajalle

Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristein voidaan antaa eri-ikäisille, erilaisissa elämänpiireissä ja tehtävissä toimineille ja toimiville äideille. Palkitut ovat ansioituneet lasten ja nuorten esimerkillisinä kasvattajina, he ovat kantaneet yhteisvastuuta sekä tukeneet perhe-elämää ja vanhemmuutta. Lisäksi huomioidaan eri vähemmistöryhmien edustajia. Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle. Biologisten äitien lisäksi myös adoptio- ja sijaisäitejä voidaan ehdottaa palkittaviksi.

Laatikkoon/Kainaloon:

Perhehoitaja, perushoitaja Erja Sarenius-Salmenkivi (os.Sarenius).

Erja Sarenius-Salmenkivi syntyi 18.3.1958 Helsingissä. Koulun jälkeen hän opiskeli perushoitajaksi. Aikuisiällä Erja Sarenius-Salmenkivi on opiskellut avoimessa yliopistossa johtamistaitoa. Ensimmäinen liitto ajautui eroon perheen isän vaikeuksien takia, ja Erja Sarenius-Salmenkivi jäi taloudellisesti tiukkaan tilanteeseen neljän lapsen yksinhuoltajana. Vuonna 1992 hän avioitui toimitusjohtaja Ilkka Salmenkiven kanssa. Perhe kasvoi miehen kahdella lapsella aiemmasta liitosta ja kahdella yhteisellä lapsella. Työurallaan Erja Sarenius-Salmenkivi on työskennellyt muun muassa Rinnekodissa kehitysvammaisten parissa ja Tuusulan kunnalla vanhustenhuollossa. Vuodesta 1997 hän on toiminut miehensä kanssa perhehoitajana. Erja Sarenius-Salmenkivi on toiminut luottamustehtävissä Tuusulassa muun muassa kunnanvaltuutettuna, sosiaali- ja terveyslautakunnassa ja kirkkovaltuutettuna. Lisäksi hän on toiminut Tuusulan kristillisdemokraattien taloudenhoitajana ja Super Tuusulan hallituksen jäsenenä ja rahastonhoitajana. Monet tunnistavat Erjan myös perhekahvila Mestan pitkäaikaisena vetäjänä.