Uudellemaalle vähemmän hirven pyyntilupia

Uudellemaalle myönnettiin ensi syksyn metsästyskaudelle viime vuotta vähemmän hirven pyyntilupia ja enemmän valkohäntäpeuran pyyntilupia. Hirvitilanne vaihtelee maakunnan eri osissa ja kanta on paikoin jo tavoitteiden alapuolella. Valkohäntäpeurakannan kasvu on saatu taittumaan, tavoitteena on leikata kantaa tiheän kannan alueilla.

Suomen riistakeskus on myöntänyt Uudellemaalle ensi syksyksi 1787 hirven ja 10854 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Kuusipeuran pyyntilupia myönnettiin 233. Hirven pyyntilupien määrä väheni viime vuodesta noin 27 prosenttia ja valkohäntäpeuralupien määrä kasvoi noin 10 prosenttia. Yhdellä hirvieläimen pyyntiluvalla saa pääsääntöisesti kaataa yhden aikuisen eläimen tai kaksi vasaa. Ensi syksyn hirvisaalis tulee olemaan pienempi kuin viime syksynä, jolloin kaadettiin 2348 hirveä.

Uudenmaan viidestä hirvitalousalueesta kahdella on saavutettu Uudenmaan alueellisen riistaneuvoston asettama hirvitiheystavoite. Kahdella hirvitalousalueella kanta on tavoitetta hieman harvempi ja yhdellä hieman tiheämpi. Uudellamaalla yhteenlaskettu hirvikannan tavoitekoko on noin 4 100 hirveä. Tavoitteen toteutumista seurataan Luonnonvarakeskuksen kanta-arviolla, jonka mukaan Uudellamaalla oli viime talvena noin 3750 hirveä.

kuva: Wikipedia

Valkohäntäpeuran pyyntilupia ennätysmäärä

Valkohäntäpeuran kannanhoidolle ei ole asetettu valtakunnallisia tiheystavoitteita. Uudenmaan alueellisen riistaneuvoston tavoite on kannan kasvun pysäyttäminen maakunnan tasolla ja sen pienentäminen tiheän peurakannan alueella. Maakuntatasolla kannan kasvu onnistuttiin pysäyttämään jo viime kaudella, mutta osalla tiheän kannan alueista kanta vielä kasvoi. Valkohäntäpeuran pyyntilupia on myönnetty Uudellemaalle viime vuoden tapaan ennätysmäärä, joten lupia on käytettävissä riittävästi. Viime kaudella kaadettiin 10 395 yksilöä ja nyt tavoitellaan noin 11 000 peuran saalista. Uudenmaan peurakanta painottuu vahvasti läntiselle Uudellemaalle, jonne myös valtaosa pyyntiluvista on myönnetty. Itä-Uudellamaalla peurakanta on monin paikoin edelleen harva.

Suomen riistakeskus kannustaa varsinkin tiheiden peura-alueiden metsästäjiä aloittamaan peuran pyynnin heti kauden alkaessa syyskuussa. Koska talvi voi taas olla vähäluminen kannattaa siihen varautua ottamalla käyttöön myös muita pyyntimuotoja kuin vahtimismetsästys. Esimerkiksi pyytämällä mahdollisuuksien mukaan vierailevia koiranohjaajia ja ampujia mukaan jahtiin voidaan lisätä pyyntitehoa lumettomien kelien seuruemetsästyksessä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.