Vantaan Jokiniemen veistoslöydöksen ikä selvisi

Vantaan Jokiniemessä jälleen arkeologiset yleisökaivaukset – vuonna 1989 löytyneen ainutlaatuisen savi-idolin ikä selvisi vihdoin!

Helsingin seudun kesäyliopisto ja Heureka ovat järjestäneet yhteistyössä 8.–12.7.2020 arkeologiset yleisökaivaukset Vantaan Jokiniemen valtakunnallisesti merkittävällä kivikautisella asuinpaikalla. Kaivauksille osallistuu arkeologian harrastajia ammattilaisten ohjauksessa.

Jokiniemen kivikautinen asuinpaikka löydettiin vuonna 1962. Museovirasto ja Heurekan ovat järjestäneet alueella arkeologisia kaivauksia aiemminkin, mutta tämän kesän kenttätöiden tehtävä oli poikkeuksellinen. Ensimmäistä kertaa päästiin tutkimaan aluetta, josta lähitalossa asunut esihistoriasta kiinnostunut henkilö löysi ainutlaatuisen kivikautisen pienoisveistoksen vuonna 1989. Esine on hurjan ulkonäkönsä vuoksi saanut lempinimen ”Tuima”.

Löydön ikä on askarruttanut kaivauksien johtajana toiminutta arkeologi Jan Fastia vuosien ajan, mutta paikan tarkempiin tutkimuksiin päästiin vasta tänä kesänä. Keskiviikosta lähtien kivikautisen asuinpaikan maakerroksia on tutkinut yli 40 arkeologiasta kiinnostunutta henkilöä kolmen kokeneen arkeologin johdolla. Kaivauksien tuloksena on jo tähän mennessä löytynyt suuri määrä esineitä, jotka ajoittuvat aikaan n. 3700-3300 vuotta ennen ajanlaskun alkua. ”Tuima” on siis noin 5500-vuotta vanha!

Jo tuohon aikaan Itämeren rannoilla asuneet eri väestöryhmät olivat yhteydessä toisiinsa, ja alueen poikki kulki paitsi kauppareittejä myös uskomuksiin ja elinkeinoihin liittyviä vaikutteita. Ei ole sattumaa, että lähimmät vastineet ”Tuiman” kaltaisille savi-idoleille löytyvät nykyisen Latvian alueelta Gipkan ja Purciemsin suurin piirtein samanaikaisilta asuinpaikoilta. Meri yhdisti ihmisiä.

Medialla ja yleisöllä on mahdollisuus tutustua kaivauksiin kaivauspaikalla sunnuntaina 12.7.2020 klo 12 järjestettävällä opastetulla kierroksella. Kokoontuminen on Jokiniemen muinaispuiston infokyltin luona (osoite: Tikkurilantie 21, 01370 Vantaa). Opastettu kierros on maksuton. Lauantaina 11.7.2020 klo 12 alkaen arkeologi Teemu Väisänen esittelee kaivauslöytöjä yleisölle Heurekan aulassa.

Jokiniemen kivikautiselta asuinpailkalta v. 1989 löydetty ihmishahmoa muistuttava savi-idoli “Tuima”.