Koululaiset valjastettiin palovaroitinten testaajiksi Keski-Uudellamaalla

Vanhempi nostaa lasta, joka testaa katossa olevaa palovaroitinta. Kuva: Henna Inkinen / Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos järjesti yhteistyössä alueensa peruskoulujen kanssa palovaroitinten testauskampanjan kodeissa.

Vuonna 2023 Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueen kahdeksan kunnan peruskoulujen oppilaat saivat kotitehtäväkseen varmistaa, että kotoa löytyy riittävä määrä palovaroittimia ja että ne toimivat.

Tehtävänanto suoritettiin koulujen jokavuotisten palotarkastusten yhteydessä.

Palotarkastaja Jessica Hattunen suoritti Vantaan, Keravan sekä muutamien Tuusulan koulujen palotarkastukset ja jakoi samalla kotitehtävän.

– Kouluilta saamamme palaute oli innostavaa, ja pääsimme palotarkastusten yhteydessä lisäämään paloturvallisuutta koulurakennuksista myös koteihin, Jessica Hattunen kertoo tiedotteessa.

Oppilaiden osallistaminen kotien palovaroitinten testaamiseen sai alkunsa Vantaan kouluissa vuonna 2022.

Viime vuonna käytäntö päätettiin laajentaa koko Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueelle, ja mukaan tulivat myös kaikki Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten ja Tuusulan peruskoulut.

Pelastustoimen ylläpitämät onnettomuustilastot osoittavat, että lähes joka toisessa asuinrakennuksen tulipalossa asunnosta on puuttunut toimiva palovaroitin. Kokonaan palovaroitin puuttuu noin viidesosasta asuntoja.

Kodin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden pitää olla yksi palovaroitin kattoon kiinnitettynä. Lisäksi kodin jokaisessa kerroksessa tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Palovaroittimien toimivuus pitää tarkistaa kerran kuukaudessa ja paristo vaihtaa kerran vuodessa. Varoitin tulee vaihtaa kokonaan uuteen 5–10 vuoden välein.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kuntien koulujen oppilaiden tehtävänä oli yhdessä aikuisen kanssa tarkistaa, että kotoa löytyy tarvittava määrä oikein asennettuja ja toimivia palovaroittimia.

Tehtävä merkittiin suoritetuksi Webropol-kyselyn kautta, ja samalla oppilas sai osallistua turvallisuuspaketin arvontaan. Kyselyyn vastasi noin 4 700 oppilasta.

– Kyselyn ja kotitehtävän avulla toivotaan, että kodeissa on herätty testaamaan omien palovaroitinten toimintaa ja kiinnittämään huomiota niiden tarvittavaan määrään, jatkaa Hattunen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.