Kevään kelirikosta odotetaan vaikeaa Uudellamaalla

Pintakelirikossa soratien pinta velliintyy ja siihen saattaa muodostua uria.

Uudellamaalla sorateiden rungot ovat vielä jäässä, ja kevään kulku vaikuttaa kelirikkotilanteeseen. Asiasta tiedottaa Uudenmaan ELY-keskus.

Alkutalvi oli märkä ja lumikinosten sulamisen myötä vesi pehmentää sorateitä ja heikentää niiden kulkukelpoisuutta. Hankien alla routa ei ole tunkeutunut syvälle, mutta ilman lumipeitteen suojaa olevat tierakenteet ovat roudassa.

Kelirikkoa on kahta tyyppiä. Pintakelirikossa sula vesi ja jää ei pääse poistumaan tieltä, koska tien rakenne on jäässä.

– Tällöin soratien pinta saattaa velliintyä ja siihen muodostuu uria. Runkokelirikossa roudan sulaessa tien rakenteissa siihen kerääntynyt vesi heikentää tierakenteen kantavuutta aiheuttaen ongelmia erityisesti raskaalle liikenteelle, kerrotaan Uudenmaan ELY-keskuksen tiedotteessa.

Pahimmissa paikoissa tielle joudutaan asettamaan painorajoitus tien vaurioitumisen ehkäisemiseksi, jotta kulkukelpoisuus voidaan turvata välttämättömiin kuljetuksiin. Toistaiseksi Uudellamaalla ei ole teiden painorajoituksia voimassa. Yritysten tarpeet yritetään ottaa myös rajoituksissa huomioon. Raskaat kuljetukset voivat vielä hyödyntää yöpakkasia, joten kuljetus kannattaa ajoittaa aamuun.

Päällystettyjen teiden kannalta talviset kelit helpottavat tilannetta, ja talven aikana paikkaustarvetta on ollut vähän. Teiden sulaessa ja varsinkin vesisateilla vaurioita kuitenkin syntyy.
Uudenmaan ELY:n alueella on 7 200 kilometriä päällystettyjä teitä ja 1 900 kilometriä sorateitä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.