Keski-Uudenmaan hyvinvointialue aloitti toimintansa

Näkymä Järvenpäässä.

Keski-Uudenmaan sote eli Keusoten kuntayhtymä on muuttunut Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeksi 1. tammikuuta 2023.

Yksi Suomen merkittävimmistä hallinnollisista uudistuksista astui voimaan vuodenvaihteessa, kun hyvinvointialueet aloittivat varsinaisen toimintansa.

– Sote-uudistus ja pelastustoimen uudistus ovat valtakunnallisesti yksi historiamme suurimmista hallinnollisista uudistuksista. Sen myötä maahamme on perustettu kunnista ja valtiosta erilliset hyvinvointialueet, joilla on alueellaan itsehallinto, kerrottiin Keusoten tiedotteessa.

Suomessa on 21 hyvinvointialuetta. Niiden lisäksi Helsingin kaupunki vastaa sote-palveluistaan omalla alueellaan.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluvat Nurmijärvi, Tuusula, Järvenpää, Hyvinkää, Mäntsälä ja Pornainen.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Mikko Komulainen on vakuuttunut, että muutos on Keski-Uudellamaalla iso mahdollisuus.

– Olemme Keusoten alueella valmistautuneet muutokseen hyvin ja voimmekin suhtautua siihen rauhallisin mielin. Meitä kuitenkin koskevat samat valtakunnalliset haasteet kuin koko sote-sektoria. Näitä ovat esimerkiksi palveluiden kysynnän kasvu ja rekrytointihaasteet. Siinä mielessä sote-uudistus tuleekin oikeaan aikaan: hyvinvointialueelle siirtyminen on meille kaikille mahdollisuus kehittää yhdessä palveluita entistä paremmiksi, Mikko Komulainen kertoi tiedotteessa.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue on strategisilla sekä toiminnan ja talouden mittareilla valtakunnallista keskitasoa: hyvinvointialueella on asukkaita noin 200 000 ja työntekijöitä noin 4200.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen budjetti on noin 854,6 miljoonaa euroa.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle ovat siirtyneet sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymältä, koulujen kuraattorit ja psykologit Keusoten alueen kunnista, erityistä tukea tarvitsevien palveluita Eteva-kuntayhtymältä ja päihdehuollon palvelut Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymältä.

Lisäksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos toimii kahdella hyvinvointialueella tuottaen palvelut Keski-Uudenmaan sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueiden asukkaille.

HUS-yhtymä tuottaa erikoissairaanhoidon palvelut. Uudenmaan hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki omistavat HUS-yhtymän.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.