Kerava ja Tuusula kannattavat joukkoliikenteen tarkastusmaksun korottamista 100 euroon

Helsingin seudun kunnat ovat täysin eri mieltä siitä, pitäisikö joukkoliikenteen tarkastusmaksu nostaa 80 eurosta 100 euroon ensi vuonna.

Espoo ja kehyskunnat kannattavat tarkastusmaksun korottamista. Helsinki ja Kauniainen vastustavat. Vantaa asettuu sovittelijan rooliin ja ehdottaa, että tarkastusmaksu nostetaan vain 90 euroon.

Kehyskunnista muun muassa Kerava ja Tuusula kannattavat 100 euron tarkastusmaksua pummilla matkustaville henkilöille.

-Kerava ei vastusta tarkastusmaksun korottamista koska nykyisen tarkastusmaksun taso suhteessa lähiseutu 3 -lipun hintaan on alhainen. Tarkastusmaksun korottaminen myös alentaisi liputta matkustamisen mielekkyyttä, kerrotaan Keravan kaupungin lausunnossa HSL-kuntayhtymälle.

-Tuusulan kunta ei vastusta koska nykyinen tarkastusmaksun taso on alhainen suhteessa lähiseutu 3 -vyöhykkeen kuukausilipun hintaan, todetaan puolestaan Tuusulan kunnan lausunnossa.

Kirkkonummi katsoo, että tarkastusmaksun suuruus on jäänyt selkeästi jälkeen lippujen hintojen kehityksestä.

-Kirkkonummen kunta kannattaa esitettyä tarkastusmaksun korotusta.

Helsingin kaupungin mielestä tarkastusmaksun korottaminen 100 euroon ei ole perusteltua, koska laissa on määritelty, että joukkoliikenteen tarkastusmaksun suuruus saa olla enintään 40 kertaa niin suuri kuin alueensa alin aikuisten kertamaksu.

-Nykyisin halvimman kertalipun voi ostaa mobiililaitteella tai matkakortilla. Tällöin tarkastusmaksu voisi olla HSL-alueella korkeintaan 88 euroa.

Helsingin mielestä joukkoliikenteen tarkastusmaksua ei myöskään tulisi nostaa suuremmaksi kuin autojen pysäköintivirhemaksua. Pysäköintivirhemaksu on Helsingissä maksuvyöhykkeestä riippuen 60 eurosta 80 euroon.

-Toisin kuin liputta matkustamisesta, väärästä pysäköinnistä voi aiheutua haittaa tai vaaraa myös kolmansille osapuolille.

Kuntien lausunnot on annettu HSL:n talousarvioehdotukseen. HSL:n poliittinen hallitus päättää ensi vuoden tarkastusmaksusta ja lippujen hinnoista kokouksessaan 30. lokakuuta

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.