Kellojen siirtäminen muistuttaa, että suurin osa suomalaisista toivoo pysyvää kesäaikaa

Eri asiantuntija-arvioiden mukaan ihmisen elinikänään saamasta UV-säteilystä saadaan 25 prosentista jopa puoleen ennen 18 ikävuotta, koska lapset viettävät merkittävästi aikuisia enemmän aikaa ulkona.

Suomi siirtyi kesäaikaan viikonloppuna. Kellojen siirtelyä on oltu jo pitkään lopettamassa EU-tasolla. Suomen Latu kannattaa pysyvään kesäaikaan siirtymistä.

Suomen Latu näkee, että kesäaikaan siirtyminen tuo kokonaisuudessaan kansalaisille enemmän valoa, voimaa ja vaihtoehtoja arki-iltoihin, ja on siksi selvästi paras vaihtoehto uudeksi pysyväksi ajaksi. Erittäin aikaisilla, aamuyön valoisilla tunneilla ei ole samaa vaikutusta, eikä merkitystä.

Suomen Ladun Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen mukaan 81 prosentille suomalaisista pysyvän kesäajan valoisammat iltapäivät ja illat on joko mieluisin tai sopiva vaihtoehto.

“Valolla on suuri merkitys ulkoiluun ja sitä kautta ihmisten terveyteen – siksi toivomme, että iltaisin tapahtuva ulkoilu ja liikunta huomioitaisiin merkittävänä argumenttina, kun harkitaan siirtymistä uuteen aikajärjestelmään”, Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson sanoo.

Polar Electro Oy:n aktivisuuslaitteiden suomalaisilla käyttäjillä tehdyn selvityksen mukaan selkeästi suurin osa liikunnasta tapahtuu arkisin kello 16–20 välillä.

“Pysyvä kesäaika tuo esimerkiksi Helsingissä vuodessa arki-iltoihin 136 tuntia enemmän valoisaa aikaa kuin pysyvä talviaika. On selvää, että tällä on merkitystä suomalaisten ulkoilun määrään”, Karlsson sanoo.

Ulkona oleskelu ja liikkuminen lisäävät ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Luonto auttaa palautumaan stressistä ja parantaa mielialaa. Nyt ulkona näkee puuhastella koko maassa iltakahdeksaan.

Valon määrää lisääntyy kesää kohti mennessä. Mutta pian on taas syksy, jolloin iltavalolle on eniten kysyntää.

“Yhdenkin prosentin vähennys ulkoilukäynneissä tarkoittaa yli kuutta miljoonaa ulkoilukertaa vuodessa. Valon määrä arki-iltaisin vaikuttaa oleellisesti fyysisen aktiivisuuden määrään”, Karlsson muistuttaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.